Fra nå av har det iranske rettssystemet etablert seg som en makt som er i stand til å utfordre et hvilket som helst politisk parti.

Den 16. juli 2017 ble Hossein Fereydoun, bror til Irans nåværende president Sjeik Hassan Rohani, arrestert for korrupsjon. Han er anklaget for å ha mottatt 18 millioner dollar for å plassert en viktig mann i styret til Bank Mellat. Han ble løslatt dagen etter da han betalte 10 millioner dollar i kausjon.

I 2015 ble den tidligere visepresidenten til Ahmadinejad, Hamid Bagaei, arrestert og fengslet uten noen forklaring. Han satt fengslet i seks måneder, deretter løslatt, men fortsatt uten noen forklaring. I 2013 hadde han blitt hindret i å stille som presidentkandidat for republikken fordi Rådet for Vern av Grunnloven dømte han til å være «en dårlig muslim».

Hamid Baghaei har nylig blitt arrestert igjen, også denne gangen uten noen forklaringer. Etter 18 dagers fengsel og etter å ha betalt en kausjon på 6 millioner dollar (samlet inn av medlemmer i partiet hans), så ble han løslatt. Under fengslingen var han innlagt på sykehus, og Mahmoud Ahmadinejad ble nektet å besøke han. Riksadvokaten antydet at den tidligere presidenten har klaget på måten han blir behandlet på, noe som kan føre til at han blir beskyldt for «å fornærme rettsvesenet» (sitat).

Partiene til Hassan Rohani og Mahmoud Ahmadinejad står nå i opposisjon til hverandre, men nøytrale dommere er blitt plassert «utenfor striden». Men det har ikke gått noen forbi at lederen for Det Islamske Rettssystemet, Sadeq Larijani, bror til presidenten i parlamentet, Ali Larijani (til høyre på bildet over), er leder for et tredje politisk parti - et parti som ikke har noen forbindelse til rettssystemet.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no