Πήγε στην Πολωνία για να συναντήσει τον Πρόεδρο της, Bronisław Komorowski· υποδέχθηκε τον Ουκρανό ΥΠ.ΕΞ. Pavlo Klimkin στις Βρυξέλλες· εν συνεχεία κατευθύνθηκε στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν: ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός Jens Stoltenberg, δεν θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερο ξεκίνημα. Πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής κυβερνήσεως, στηριχθείσας από τον "κοκκινο-πράσινο" συνασπισμό, κατέλαβε τελικά την περίοπτη θέση τού Γ.Γ. —όπως αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό του—, διότι ως πρωθυπουργός (2005-2013) μετέτρεψε την Νορβηγία σε μία εκ των χωρών τού ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες.

Πράγματι, ένας δυναμικός γραμματέας για μια ολοένα και πιο δυναμική στρατιωτικά Συμμαχία. Στην Πολωνία, όπου διεξήχθησαν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ "Anaconda 2014" με την συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, ο Stoltenberg διαβεβαίωσε ότι "το ΝΑΤΟ είναι εδώ για να σας προστατεύσει", υπογραμμίζοντας ότι, απ’ το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσεως, οι Σύμμαχοι διατηρούν στην Ανατολική Ευρώπη "μία μόνιμη παρουσία κι ενέχονται διαρκώς σε στρατιωτικές δραστηριότητες στην ξηρά, τον αέρα και την θάλασσα". Στόχος είναι "να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Ρωσία", την οποίαν ο Λιθουανός Υπουργός Άμυνας Raimonds Vējonis χαρακτήρισε ως "χώρα επιθετική που συνιστά εν δυνάμει απειλή για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες".

Στην συνέντευξη τύπου στην Βαρσοβία, ο Πρόεδρος Komorowski ζήτησε από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να επισπεύσει την κατασκευή της "αντιπυραυλικής ασπίδας" στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η Πολωνία είναι αποφασισμένη να την ενισχύσει και με την δική της "ασπίδα", φτειαγμένη επίσης με τεχνολογίες των ΗΠΑ και με κόστος που προβλέπεται να ανέλθει στα 33,6 δισεκατομμύρια Ευρώ. Επ’ αυτού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Stoltenberg. Ταυτόχρονα, η Πολωνία φιλοξένησε και το ετήσιο νατοϊκό Συνέδριο Πυρηνικής Πολιτικής, με την συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, ακόμη κι αυτών που, όπως η Ιταλία, συμμετέχουν στην Συνθήκη για την Μη-Διάδοση των Πυρηνικών, ως επισήμως μη-πυρηνικές. Στην πρόσφατη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής στην Ουαλία, το ΝΑΤΟ διευκρίνισε: "Η αντιπυραυλική άμυνα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την πυρηνική αποτροπή, δεν την υποκαθιστά" και "Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμένει μία πυρηνική δύναμη", διότι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ (που η κυβέρνηση Ομπάμα ενισχύει), υποστηριζόμενα από τα αντίστοιχα Βρετανικά και Γαλλικά, είναι "η ύψιστη εγγύηση ασφάλειας των Συμμάχων". Ως επιπλέον εγγύηση, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Lech Walesa προσέθεσε ότι: "Η Πολωνία θα έπρεπε να δανειστεί, ή μισθώσει, πυρηνικά όπλα και να δείξει στον Πούτιν ότι, αν έστω κι ένας Ρώσος στρατιώτης πατήσει απρόσκλητος το πόδι του στην Πολωνία, εμείς θα επιτεθούμε".

Στις στρατιωτικές ασκήσεις "Anaconda 2014" στην Πολωνία συμμετείχε ακόμη και η LANDCOM, η κεντρική διοίκησις όλων των χερσαίων δυνάμεων των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας, με έδρα την Σμύρνη, στην Τουρκία. Στην χώρα δηλ. όπου το ΝΑΤΟ διατηρεί πάνω από είκοσι βάσεις αεροπορικές, ναυτικές και ηλεκτρονικού πολέμου, αναβαθμισμένες το 2013 με συστοιχίες πυραύλων Patriot ικανών να καταρρίπτουν αεροσκάφη στον συριακό εναέριο χώρο· στην χώρα όπου το ΝΑΤΟ έστησε κέντρα εκπαίδευσης για μαχητές που θα εισέρχονταν στην Συρία, διευκολύνοντας την γιγάντωση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους· στην χώρα τέλος που επισκέφθηκε ο Stoltenberg για να εκφράσει την "αλληλεγγύη της Συμμαχίας" προς την Άγκυρα ενάντια στην "σοβαρή απειλή που αντιπροσωπεύει το ΙΚΙΛ".

Στην συνέχεια ο Stoltenberg επιδοκίμασε την πρόσφατη ψηφοφορία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που "επιτρέπει στην Τουρκία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην κρίση", και δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει όλους τους συμμάχους του να προασπίσουν την ασφάλειά τους": έδωσε έτσι το πράσινο φως στο σχέδιο που είχε προτείνει επίσημα ο Τούρκος Πρόεδρος, για την δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" σε συριακό έδαφος, σε συνδυασμό με "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" (που de facto υφίσταται ήδη). Το "σχέδιο Ερντογάν", παρά τους εθνικούς στόχους της Τουρκίας (όπως η αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους), "κλειδώνει" άψογα με την στρατηγική των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

Η κοινή διακήρυξη της νατοϊκής Συνόδου διατείνεται ακόμη ότι "το καθεστώς Άσαντ συνέβαλε στην ανάδειξη του ΙΚΙΛ στην Συρία και στην επέκτασή του παραπέρα". Με άλλα λόγια, περιμένουν να πιστέψουμε ότι ο Πρόεδρος Άσαντ, γενόμενος έρμαιο αυτοκαταστροφικής μανίας, ευνόησε την άνοδο εκείνων ακριβώς των Ισλαμιστών που έχουν στόχο την ανατροπή του.

Μετάφραση
Α; Μ;
Πηγή
Il Manifesto (Italie) ">Il Manifesto (Italie)