Φωτογραφία: Η ουκρανική αντιπροσωπεία στο Eurovision 2022. Ένας από τους συνοδούς (αριστερά) φοράει την τρίαινα. Αυτό το μεσαιωνικό σύμβολο έγινε το έμβλημα της Ουκρανίας μόλις το 1917-18 με πρωτοβουλία του ιστορικού Mykhailo Hrushevsky. Υιοθετήθηκε ως οικόσημο της χώρας το 1996. Υπάρχουν δύο τρόποι να σχεδιαστεί η βάση του. Οι χρωματικές παραλλαγές είναι επίσης σημαντικές. Αυτό του συνοδού δεν είναι η επίσημη εκδοχή, αλλά αυτή των μπαντεριστών.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού του Eurovision 2022 πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο (Ιταλία). Διοργανώνεται από μια ένωση, την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (European Broadcasting Union), η οποία συγκεντρώνει τους δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο ενώπιον 200 εκατομμύριων θεατών.

Με πρωτοβουλία της Γαλλίδας Delphine Ernotte (προέδρου της ένωσης και της France-Television), η Ρωσία, αν και είναι μία από τις 56 χώρες μέλη της ένωσης, είχε αποκλειστεί από τον διαγωνισμό για πολιτικούς λόγους. Συμμετείχαν μόνο 25 χώρες, ενώ άλλες 15 αποκλείστηκαν στα ημιτελικά.

Mόνο φια τους αφελείς είναι δίκαιος αυτός ο διαγωνισμός. Είναι πρωτίστως ένα εργαλείο προπαγάνδας. Το ΝΑΤΟ, το οποίο το σχεδίασε το 1955 (βλ. έγγραφο παρακάτω), πάντα κινούσε τα νήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν συμμετέχουν στo Eurovision, ήταν πάντα ο πραγματικός κριτής. Αυτή είναι η τρίτη νίκη της Ουκρανίας. Μετά από αυτή του 2004 («Πορτοκαλί Επανάσταση»), αυτή του 2016 (προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία) ήρθε αυτή του 2022 (ρωσο-ουκρανικός πόλεμος).

Το ΝΑΤΟ εγκατάλειψε να κάνει να θριαμβεύσει ένα τραγούδι με κείμενο λόγω των προβλημάτων που ακολούθησαν τη νίκη του τραγουδιού το 1944, το 2016, ένα τραγούδι για την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Ιωσήφ Στάλιν. Μερικοί θεατές είχαν αποκαλύψει τη συμμετοχή των ταταρικών φυλών κατά τη διάρκεια του Β ’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους Ναζί (συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της Λεγεώνας των Τατάρων της Κριμαίας και της Λεγεώνας των SS Idel-Ural).

Όταν πήρε τον τίτλο το 2022, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος αναφώνησε το "Glory to Ukraine!", την πολεμική κραυγή των μπαντεριστών με τους οποίους δολοφόνησαν 1,6 εκατομμύρια συμπολίτες τους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα παρακάτω έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν στις 16 Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο. Υπογράφονται από τον Αμερικανό Τζέφρι Πάρσονς Τζούνιορ, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνιών του ΝΑΤΟ και εκπρόσωπο Τύπου της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σπάζοντας την παράδοση, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε τη νίκη της Ουκρανίας στo Eurovision σε συνάντηση στο Βερολίνο.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

titre documents joints