Russiske sikkerhetsstyrker kunngjorde arrestasjonen av 61 år gamle Mikhail Kavun. Denne personen, av jødisk etnitet, tilsto å ha finansiert, mellom 2015 og 2019, den ukrainske banderittgruppen, Pravy Sector, kjent for å ha fremmet rasehat, tortur og oppfordring til drap.

Tallrike russiske kilder har fortalt historien til jødisk-banderittene (Zhidobandera), et begrep som først dukket opp i USSR i 1981. Denne gruppen av voldelig anti-russiske jøder støttet banderittene for å unngå å være målet for deres antisemittisme .

Denne affæren kommer etter møtet mellom Russlands utenriksminister Sergey Lavrov og den israelske regjeringen [1]. Ifølge kontoret til statsminister Naftali Bennett unnskyldte president Vladimir Putin seg til han, noe Kreml ikke har bekreftet [2].

Mr. Lavrov hadde snakket om deltakelsen av jøder i nazistiske forbrytelser, som jødiske personer tolket som en offentliggjøring av disse forbrytelsene. Slik deltakelse, selv om den er ekstremt marginal, er fortsatt det mest dyptliggende tabuet blant jødiske samfunn.

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no

[1Lavrov utfordrer samfunnets definisjon på anti-semittisme”, Oversettelse Ingunn Kvil Gamst, Voltaire Network, 9 mai 2022.

[2Vladimir Putin’s telephone conversation with Naftali Bennett”, Voltaire Network, 5 May 2022.