Folkerepublikken Kina – som på toppmøtet mellom Kina og Arabiske land i desember 2022 hadde bedt om en tilnærming mellom Saudi-Arabia og Iran – styrte de to fiendelandene mot å bli enige om å gjenåpne sine respektive ambassader innen to måneder.

Denne avtalen avslutter forhandlingene som ble startet i Irak og Oman. Den er den første som finner sted i etterkant av en vestlig dominert verden og er forankret i prinsippet om ikke-innblanding i indre anliggender. Den avviser derfor vestlige «regler» basert på «dobbeltstandarder».

Teheran og Riyadh, som hadde vært allierte ved starten av den islamske revolusjonen, brøt båndene i 2016 etter henrettelsen av den viktigste saudiarabiske opposisjonslederen, den sjiamuslimske sjeiken wNimr al-Nimr.

Beijing fremstår plutselig som en sentral aktør i Midtøsten, mens innflytelsen fra USA, Storbritannia og Frankrike er i kraftig tilbakegang.

Den iransk-saudiarabiske tilnærmingen skulle gjøre det mulig å oppnå fred i Jemen, å gjenoppta Syria i Den arabiske liga og å velge en ny president i republikken i Libanon.

Det legger grunnlaget for det neste tiåret i regionen og gjør det mulig å fullføre det regionale «Silkevei»-prosjektet.

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no