Een week na Kirgizië nam Georgië een wet aan over de financiering van politieke organisaties uit het buitenland. Drie dagen lang vonden kleine demonstraties plaats buiten het parlement, met als hoogtepunt een samenscholing van meer dan 10.000 mensen. De demonstranten noemden de tekst “de wet van Poetin” omdat hij volgens hen gebaseerd was op een wet die in Rusland van kracht is. De regering reageerde met het uitdelen van kopieën van het Amerikaanse equivalent, de Foreign Agents Registration Act (FARA), die van kracht is... sinds 1938.

Tijdens het debat sprong parlementslid Aleko Elissachvili naar het spreekgestoelte om de rapporteur, Mamouka Mdinaradze, in het gezicht te slaan.

☞Aleko Elissachvili is krant- en radio-reporter. Hij vocht tegen Rusland in Oekraïne als lid van het “Internationale Legioen voor de Territoriale Verdediging van Oekraïne”  [1]. Hij is van mening dat het verplichten van kranten met meer dan 20% buitenlandse financiering om dit aan hun lezers te vertellen een aanval is op de vrijheid van meningsuiting.

☞Er zijn veel banden tussen Georgiërs en Oekraïense “integrale nationalisten”. Zo ging de pro-Amerikaanse ex-president van Georgië, Mikheil Saakashvili (die alsmaar meer tegenstanders gevangen zette), in 2013 in ballingschap. In 2015 gaf hij de Georgische nationaliteit op om de Oekraïense nationaliteit te krijgen. Vervolgens kreeg hij door toedoen van de “integrale nationalisten” de functie van gouverneur van de oblast Odessa. President Petro Poroshenko ontnam hem zijn Oekraïense nationaliteit, waardoor hij statenloos werd, voordat president Vladimyr Zelensky hem zijn Oekraïense nationaliteit teruggaf.

Tegelijkertijd werd zijn minister van Binnenlandse Zaken, Eka Zgouladze, ook minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne. Zij werd tegelijk met hem ontslagen. In deze periode trouwde ze met Raphaël Glucksmann, de toekomstige voorzitter van de speciale commissie buitenlandse inmenging van het Europees Parlement. Deze laatste is de zoon van de anticommunistische filosoof en medewerker van het persagentschap Freedom House [2], André Glucksmann (Freedom House was een verlengstuk van de inspanningen van de CIA voor linkse anticommunistische publicaties).

Dit artikel komt uit "Voltaire, actualité internationale", nummer 84. Voor meer informatie kunt u zich abonneren op een jaarabonnement voor 150 euro of eenmaandabonnement voor 15 euro

Vertaling
openbaararchief.nl

[1«დეპუტატი ალეკო ელისაშვილი: უკრაინაში ვარ, მოხალისე მებრძოლთა უცხოურ ლეგიონში», ნანა კვაჭაძე, 13.03.2022.

[2« Freedom House: when “freedom” is only a pretext », door Thierry Meyssan, Voltaire Netwerk, 7 september 2004.