De meeste militaire experts waarschuwen voor een op handen zijnde ineenstorting van het Oekraïense leger. Het Westen hoopt dat het arriveren van Amerikaanse wapens volgende maand hen zal geruststellen. Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren, want hun probleem is niet een gebrek aan wapens, maar het extreem hoge aantal slachtoffers en het gebrek aan perspectief.

In deze omstandigheden heeft de Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, een oproep geplaatst op zijn officiële website met de vraag aan de NAVO om soldaten naar het slagveld te sturen.

Op 8 mei vierde hij de overwinning van de geallieerden op het nazisme. Dit was om de verbondenheid met de NAVO te markeren (die ook op 8 mei feest viert) en het verschil met Rusland (dat feest viert op 9 mei).

President Volodymyr Zelensky was uiterst voorzichtig en noemde de positie van de leiders van zijn land tijdens de Tweede Wereldoorlog of de rassenideologie van de nazi’s niet. Hij beschuldigde Rusland alleen van dezelfde wreedheid als de nazi’s, waarbij hij oncontroleerbare voorbeelden gebruikte.

☞ Tijdens de Tweede Wereldoorlog riepen volgelingen van Dmitro Dontsov, onder leiding van Stepan Bandera, de Oekraïense onafhankelijkheid van de nazi’s uit. Op de ceremonie werden portretten van de Führer Adolf Hitler en de providnyk Stepan Bandera afgebeeld, onder kreten van Slava Oukraïni ("Eer aan Oekraïne"). Deze proclamatie ging gepaard met anti-Joodse pogroms. Later kwamen de nazi’s met elkaar in conflict.

Stepan Bandera werd gearresteerd. Hij beweerde dat hij de rest van de oorlog in de gevangenis had doorgebracht. Het lijkt er echter op dat hij, beschermd door Alfred Rosenberg, werkte bij de Algemene Inspectie van Concentratiekampen in de buurt van Berlijn. Uiteindelijk was hij aan het einde van de oorlog commandant van nazi-eenheden tegen de bolsjewieken.

Dmitro Dontsov werd aangesteld als beheerder van het Reinhard Heydrich Instituut in Praag. Hij was verantwoordelijk voor de coördinatie van de "definitieve oplossing van Joodse en zigeunerkwesties".

Na de oorlog werden Dontsov en Bandera niet berecht, maar werden ze door de Angelsaksen gebruikt om tegen de Sovjets te vechten. In tegenstelling tot wat de nationalistische propaganda na de oorlog beweerde, hebben de troepen van Bandera nooit tegen de nazi’s gevochten. Het tegendeel is waar: ze hebben 1,5 miljoen Oekraïners afgeslacht (van de 17 miljoen in die tijd).

De stafchefs van het huidige Oekraïense leger beroemen zich allemaal op de erfenis van Dontsov en Bandera.

Oekraïne legt ook de laatste hand aan de voorbereidingen voor de vredesconferentie die het op 15 en 16 juni in Zwitserland organiseert. Het doel is om samen met alle westerse geallieerden te definiëren hoe een vreedzame wereld eruit zou moeten zien. De Duitse bondskanselier, de premier van Denemarken, de premier van Nederland en de secretaris-generaal van de Raad van Europa hebben hun deelname al bevestigd. De staatshoofden en regeringsleiders lijken terughoudender dan verwacht om deel te nemen, vooral omdat president Zelensky niet langer legitiem zal zijn als zijn termijn op 21 mei afloopt en hij geen verkiezingen heeft uitgeschreven, maar de elf oppositiepartijen heeft verboden.

Volgens China, dat de uitnodiging afwees, weigert deze conferentie rekening te houden met de veiligheidseisen van bepaalde staten.

Volgens Rusland, dat niet was uitgenodigd, weigert deze conferentie rekening te houden met talrijke elementen van het internationaal recht.

De ambtstermijn van president Zelensky loopt af op 21 mei. Er zijn geen verkiezingen uitgeschreven om zijn opvolger te benoemen.

De buitenlandse inlichtingendienst van de Russische Federatie (SVR) heeft zijn beoordeling van de situatie in Oekraïne gepubliceerd. Volgens de dienst daalt de populariteit van president Volodymyr Zelensky. De bevolking verwijt hem de aanhoudende oorlog en het uitstellen van de presidentsverkiezingen. Er zouden Oekraïense politici aan het overleggen zijn om te bepalen wie de volgende president wordt en hoe ze hem kunnen legitimeren.

Dit artikel komt uit "Voltaire, actualité internationale", nummer 86. Voor meer informatie kunt u zich abonneren op een jaarabonnement voor 150 euro of eenmaandabonnement voor 15 euro

Vertaling
openbaararchief.nl