Op 9 mei vond op het Rode Plein in Moskou de 79e Verjaardagsparade van de Overwinning in de Grote Patriottische Oorlog van 1941-1945 tegen Nazi-Duitsland plaats. Er namen meer dan 9.000 soldaten aan deel, met 75 wapensystemen, waaronder nucleaire raketten op mobiele lanceerplatforms. De mainstream van de politieke media heeft de Parade beschreven als een dreigende krachtmeting met Europa en het hele Westen, waarbij de historische betekenis ervan en alles wat tot de huidige oorlog in Europa heeft geleid, werd genegeerd.

Bovenal moeten we de geschiedenis niet vergeten. De Sovjet-Unie werd in 1941 aangevallen en binnengevallen door nazi-Duitsland met 201 divisies, bestaande uit 5,5 miljoen soldaten, wat overeenkomt met 75% van alle Duitse troepen, 3.500 tanks en 5.000 vliegtuigen, plus 37 divisies van satellietlanden (waaronder Italië).

De USSR had de Geallieerden - Groot-Brittannië en de Verenigde Staten - gevraagd om een tweede front in Europa te openen, maar die hadden dat uitgesteld omdat ze de macht van de nazi’s op de USSR wilden loslaten om deze stuurt het Atlantisch Bondgenootschap strijdkrachten naar Oekraïne om het te dienen en verhoogt het tegelijkertijd de nucleaire dimensie van de militaire oefeningen die het in Europa houdt.

In reactie daarop organiseert Rusland tactische kernwapenoefeningen en waarschuwt het dat het in zijn militaire planning rekening zal houden met de mogelijke inzet van Amerikaanse kernwapens in Polen. Het Europese scenario is gekoppeld aan dat van het Midden-Oosten, waarover dit televisieprogramma belangrijke, door de mainstream verborgen, informatie over verschaft.

Het tweede front opende met de Engels-Amerikaanse invasie in Normandië in 1944, toen het Rode Leger en de Sovjet-partizanen de Duitse troepen hadden verslagen en Nazi-Duitsland de beslissende slag toebrachten. De prijs die de Sovjet-Unie betaalde was zeer hoog: ongeveer 27 miljoen doden, waarvan meer dan de helft burgers, wat overeenkomt met 15% van de bevolking (vergeleken met 0,3% van de VS in de hele Tweede Wereldoorlog); ongeveer 5 miljoen gedwongen deportaties naar Duitsland; meer dan 1.700 steden en grote bewoonde centra verwoest; 70.000 dorpen verwoest; 30.000 fabrieken vernietigd.

In de huidige oorlog in Europa heeft Rusland niet alleen te maken met de troepen van Kiev, die getraind en aangevoerd worden door een politiek-militaire groep met een duidelijke nazi-stempel, maar ook met de NAVO onder leiding van de VS, die deze troepen gebruikt en uitrust met wapens die Rusland kunnen treffen. De tentoonstelling in Moskou van de wapens die aan Kiev zijn geleverd door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en andere NAVO-lidstaten is hier een directe illustratie van. Terwijl de Oekraïense strijdkrachten zware nederlagen lijden, stuurt het Atlantisch Bondgenootschap strijdkrachten naar Oekraïne om het te dienen en verhoogt het tegelijkertijd de nucleaire dimensie van de militaire oefeningen die het in Europa houdt.

In reactie daarop houdt Rusland tactische kernwapenoefeningen en waarschuwt het dat het in zijn militaire planning rekening zal houden met de mogelijke inzet van Amerikaanse kernwapens in Polen. Het Europese scenario is gekoppeld aan dat van het Midden-Oosten, waar dit televisieprogramma belangrijke, door de mainstream verborgen, informatie over verschaft.

Korte samenvatting van het Grandangolo internationale persoverzicht van vrijdag 10 mei 2024 op de Italiaanse tv-zender Byoblu

Vertaling
openbaararchief.nl