Bij het ontstaan van de staat Israël werd een Hongaarse Jood, Rezső Kasztner (bekend als "Rudolf Ysrael Kastner"), benoemd tot woordvoerder van de minister van Handel en Industrie. Het bleek echter dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s had onderhandeld over de ontsnapping van Hongaarse Joden. Volgens sommigen was hij een held, volgens anderen een nazi-collaborateur. Een Hongaarse journalist beschuldigde hem ervan dat hij alleen zijn eigen familie, vrienden en rijke persoonlijkheden had gered die het losgeld konden betalen. Er is vastgesteld dat hij sprak met een speciale afgezant van Heinrich Himmler en dat hij, waarschijnlijk in 1944, Adolf Eichmann ontmoette. Hij inde minstens 8,6 miljoen Zwitserse frank voor hen. David Ben Gourion was waarschijnlijk al in 1942 op de hoogte van deze onderhandelingen. Twee rechtszaken veroorzaakten een schok in de naoorlogse Israëlische samenleving. Uiteindelijk werd Kastner in 1957 vermoord.

De historicus Nadav Kaplan heeft net een boek gepubliceerd met de titel "מדוע חוסל קסטנר" (Waarom werd Kastner vermoord?), uitgegeven door Steimatzky. Hierin onderzoekt hij niet het verleden van Kastner, maar de omstandigheden waaronder hij werd vermoord en de onwaarschijnlijke immuniteit die zijn moordenaars genoten. Volgens hem werd de moord uitgevoerd door "revisionistische zionisten", die de opdracht hadden gekregen van de Shin Bet met de instemming van David Ben Gourion. Deze staatszaak was bedoeld om het belang van de onderhandelingen van de zionistische leiders met de nazi’s voor de Israëlische bevolking te verbergen.

In mei 1942 zat David Ben-Gurion het congres van zionistische organisaties voor in het Baltimore Hotel in New York. Hij plaatste hen onder de bescherming, niet langer van het Verenigd Koninkrijk, maar van de Verenigde Staten. De Baltimore resoluties bepaalden het beleid van Israël vanaf het begin. Als de hypothese van Nadav Kaplan klopt, wordt Israël sinds 1948 bestuurd door een bende criminelen, zonder dat de bevolking daarvan op de hoogte is.

Dit artikel komt uit "Voltaire, actualité internationale", nummer 85. Voor meer informatie kunt u zich abonneren op een jaarabonnement voor 150 euro of eenmaandabonnement voor 15 euro

Vertaling
openbaararchief.nl