Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζααφάρι, απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για να καταγγείλει επίσης τη στήριξη του τουρκικού στρατού στη διεθνή τρομοκρατία.

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, βίαιες συγκρούσεις έγιναν στο συνοριακό σταθμό Kassab όπου ο τουρκικός στρατός υποστήριξε την είσοδο στη Συρία εκατοντάδων ξένων μισθοφόρων μελών του Μετώπου Αλ-Νόσρα (Αλ Κάιντα) και του Στρατού του Ισλάμ (υποστηριζόμενος από τη Σαουδική Αραβία).

Ο Πρέσβης Τζααφάρι τόνισε ότι η Τουρκία παραβίασε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1267 (1999), 1373 (2001) και 1624 (2005). Ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά τους, τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχολίασαν αυτή τη κατάσταση επαινώντας τις νίκες αυτή την εβδομάδα του συριακού αραβικού στρατού ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες, σε εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών . Η Συρία απελευθέρωσε τη πόλη Yabroud και το Κρακ των Ιπποτών, καθαρίζοντας όλα τα σύνορα με το Λίβανο από τους ξένους τρομοκράτες.

Στα πλαίσια των ερευνών για διαφθορά και υπεξαίρεση κεφαλαίων που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία, η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ο Πρωθυπουργός είχε δεχτεί πολλές φορές κρυφά τον φίλο του Γιασίν αλ-Καντί, που καταζητείται από τα Ηνωμένα Έθνη ως τραπεζίτη της Αλ-Κάιντα. [1]

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1Ο Ερντογάν δεχόταν μυστικά τον τραπεζίτη της Αλ Κάιντα”, Δίκτυο Βολταίρος, 3 Ιανουαρίου 2014.