Αυτό το άρθρο ακολουθεί
 « Γιατί μια Γιάλτα Β’;», 15 Ιουνίου 2021.
 « Μπάιντεν-Πουτίν, μια Γιάλτα Β’ παρά ένα νέο Βερολίνο», 22 Ιουνίου 2021.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον ετοιμάζουν την αναδιοργάνωση του Λεβάντε που συνέταξαν κατά τη συνάντηση στη Γενεύη (γνωστή ως «Γιάλτα Β’») στις 16 Ιουνίου. Πρόκειται για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της τρομερής δυτικής στρατιωτικής ήττας στη Συρία χωρίς ωστόσο να ταπεινωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αυτήν την ειρηνευτική συμφωνία, η Συρία θα τοποθετηθεί στη ρωσική ζώνη, ενώ ο Λίβανος θα διαιρεθεί μεταξύ Δυτικών και Ρώσων.

Η Σύνοδος κορυφής του Καΐρου, 31 Αυγούστου 2021.

Οι σύνοδοι κορυφής της Βαγδάτης και του Καΐρου

Οδεύουμε προς μια επικείμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατών από το Ιράκ, έτσι ώστε αυτή η χώρα να γίνει μεσολαβητής, μια ουδέτερη ζώνη, αντί του Λιβάνου. Ως εκ τούτου, το Ιράκ συγκάλεσε σύνοδο κορυφής στη Βαγδάτη με επτά γείτονές του (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Εμιράτα, Ιράν, Ιορδανία, Κουβέιτ, Τουρκία). Η Γαλλία κατάφερε να προστεθεί στους συμμετέχοντες τόσο ως εκπρόσωπος της Δύσης όσο και ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη.

Ο πρώην διευθυντής της ιρακινής μυστικής υπηρεσίας και νυν πρωθυπουργός, Moustafa al-Kazimi, έδειξε τη μεγάλη του γνώση για τα περιφερειακά ζητήματα και την ικανότητά του να διατηρεί ισορροπία μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν. Παρά τις αρκετές επαφές τον τελευταίο χρόνο και μια πιο συμφιλιωτική ρητορική, αυτές οι δύο δυνάμεις δεν ξέρουν πώς να διευθετήσουν τις πολλαπλές διαφορές τους, ειδικά στην Υεμένη.

Η συνάντηση στη Βαγδάτη ήταν μια ευκαιρία να εμφανιστεί μια συμμαχία μεταξύ του προέδρου Abdel Fattah al-Sisi (Αίγυπτος) και του βασιλιά Abdullah II (Ιορδανία) για τη διαχείριση (και όχι επίλυση) του παλαιστινιακού προβλήματος. Ακολουθήθηκε αμέσως με συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών στο Κάιρο με τον Παλαιστίνιο ομόλογό τους, πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο τελευταίος έδειξε ακόμη πιο συμφιλιωτικός γιατί έχει επίγνωση ότι, από εδώ και στο εξής, καμία αραβική χώρα δεν θα έρθει σε βοήθεια του λαού του. Δεν είναι δυνατόν να αναζητάς δικαιοσύνη εδώ και 70 χρόνια ενώ εσύ ο ίδιος προδίδεις όλους εκείνους που σε βοηθήσανε.

Η γαλλική παρουσία ερμηνεύτηκε ως ανακοίνωση της στρατιωτικής επέμβασης από το Παρίσι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να στοχεύει στην ανάπτυξη στρατευμάτων στον Λίβανο για την υπεράσπιση των δυτικών συμφερόντων εκεί, ενώ η χώρα περνά υπό την κοινή κηδεμονία των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η Τουρκία έσερνε τα πόδια της καθ ’όλη τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας στις οποίες έχει εισβάλει αν δεν λάβει αποζημίωση από τη Δύση. Αλλά δεν θέλει οι Κούρδοι μισθοφόροι, επίσης συμμάχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, να αντιμετωπίζονται όπως αυτή. Ωστόσο, η Γαλλία εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Τουρκμένοι και οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία θα μπορούσαν ο καθένας τους να αποκτήσει κάποια μορφή αυτονομίας εντός της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ αυτής της πρότασης, καθώς η ίδια είναι μια ομοσπονδία εθνοτήτων, αλλά η Δαμασκός εξακολουθεί να μην θέλει να ακούσει για αυτό επειδή ο πληθυσμός της είναι στενά αναμειγμένος. Πριν από τον πόλεμο, οι Τουρκμένοι και οι Κούρδοι δεν ήταν πουθενά πλειοψηφία. Η Ροζάβα, έδαφος που «αυτοδιοικείται» από τους Κούρδους της Συρίας, δεν είναι παρά μόνο μια πρόσοψη που κρύβει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι η στρατιωτική απόσυρση τους από το Ιράκ θα σημαίνει τον ίδιο πανικό για τους Κούρδους Συνεργάτες τους στη Συρία με την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν για τους Συνεργάτες Παστούν.

Η Συρία ήταν η μεγάλη απούσα από τη σύνοδο κορυφής που έσφυζε από φήμες. Φέρεται ότι είδαν μια μυστική συριακή αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον. Η Μόσχα φέρεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης της Συρίας στον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)· το ρωσικό ισοδύναμο του ΝΑΤΟ.

Στα διακεκομμένα, η σύνοδος της Βαγδάτης στοιχειώθηκε από το ζήτημα των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Τα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν πλέον εντοπιστεί και καταγραφεί. Η εκμετάλλευσή τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδύνατη επειδή είναι απαραίτητο να καθοριστούν τα σύνορα που δεν προσδιορίστηκαν, στη συνέχεια να χορηγηθούν άδειες σε εταιρείες ικανές να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε βάθος κάτω από μεγάλη ποσότητα νερού και τέλος να εξασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις. Η κατανομή μεταξύ των προ-ΗΠΑ και των προ-Ρωσία δεν είναι ακόμη σαφής. Θα εξαρτηθεί από τη υπακοή του καθενός να λιώσει στο πολιτικό καλούπι που του προσφέρεται.

Η διακυβερνητική σύνοδος Λιβάνου-Συρίας.

Η ακατόρθωτη περίπτωση του Λιβάνου

Το μέλλον του Λιβάνου δεν συζητήθηκε στη Βαγδάτη, αλλά γίνεται σαφέστερο. Θεωρητικά, αυτή η χώρα που συμμετείχε στον πόλεμο εναντίον της Συρίας στη δυτική πλευρά, θα είναι η μόνη όπου το Πεντάγωνο δεν θα εφαρμόζει το δόγμα των Ράμσφελντ/Σεμπρόφσκι για τον «ατέλειωτο πόλεμο».

Φαίνεται αδύνατη η μεταρρύθμιση του ισχύοντος εκλογικού νόμου που χωρίζει τη χώρα σε πολλαπλές εκλογικές περιφέρειες που συνδέονται με καθεμία από τις 17 θρησκευτικές κοινότητες μεταξύ των οποίων χωρίζεται το έδαφος. Ωστόσο, αυτό το σύστημα βρίσκεται στο τέλος του και έχει δείξει την ανοησία του. Αλλά αν θα υιοθετούταν ένα δημοκρατικό σύστημα πολιτικής εκπροσώπησης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Χασάν Νασράλα θα εκλεγόταν πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η Χεζμπολάχ θα είχε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Κανείς δεν το θέλει.

Ίσως, ωστόσο, θα μπορούσε να αγγίξουν τον καταμερισμό της εξουσίας μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας (Χριστιανός), του προέδρου της Κυβέρνησης (Σουνίτης) και του προέδρου της Συνέλευσης (Σιίτης). Με αυτή την οπτική, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε στις 30 Ιουλίου ένα πλαίσιο κυρώσεων εναντίον των Λιβανέζων πολιτικών ηγετών που θα αρνούνταν οποιαδήποτε διαρθρωτική αλλαγή. Προς το παρόν, δεν έχει οριστεί καμία προσωπικότητα, αλλά αυτό το όπλο είναι έτοιμο να χρησιπομοιηθεί.

Το πράγμα είναι ακόμη πιο περίπλοκο δεδομένου ότι, στη διοίκηση, ο καταμερισμός της εξουσίας γίνεται μεταξύ τριών υπερ-κοινοτήτων, αλλά όχι με ισότητα: το 50% για τους Χριστιανούς, το 30% για τους Σιίτες και το 20% για τους Σουνίτες. Ωστόσο, η σύνθεση του πληθυσμού δεν έχει σταματήσει να αλλάζει μετά το εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1980. Σήμερα, από όσο γνωρίζουμε, οι Χριστιανοί είναι μόνο το 20%, οι Σουνίτες το 35% και οι Σιίτες το 45%. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο χριστιανός στρατηγός Μισέλ Αούν, υπερασπίζεται τα «προνόμια» του με τα χέρια και τα πόδια του, δηλαδή την ιστορική κυριαρχία της κοινότητάς του έναντι των άλλων.

Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει ένα στρατιωτικό κλιμάκιο με αφορμή τις νομοθετικές εκλογές που προβλέπονται για τις 8 Μαΐου (αμέσως μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές). Οι στρατιώτες της θα εγγυηθούν την ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουν, αν δεν αλλάξει τίποτα. Αλλά με την πρώτη μεταρρύθμιση, αυτοί που θα έχουν φτάσει κάτω από τα χειροκροτήσει θα γίνουν δυνάμεις κατοχής και θα εκδιωχθούν. Τι παράξενη ιδέα είναι αυτή!, βουλευτικές εκλογές υπό την ασφάλεια της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης! Όλοι θυμούνται ότι το 1983, δύο τρομερές εκρήξεις κατέστρεψαν ταυτόχρονα τα κεντρικά γραφεία των γαλλικών και των αμερικανικών δυνάμεων στη Βηρυτό - ενώ οι περιφερειακοί αξιωματούχοι της CIA συναντιούνταν εκεί - δύο πράξεις πολέμου που άφησαν 299 νεκρούς. Ο αισιόδοξος Bernard Émié, διευθυντής της μυστικής υπηρεσία DGSE, επίσης υπεύθυνος του Λιβάνου για το Ελιζέ, διαβεβαιώνει ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει και ότι αυτό το είδος γεγονότος δεν θα συμβεί ποτέ ξανά· ο Ψυχρός Πόλεμος σίγουρα τελείωσε, αλλά η επιθυμία των λαών για ανεξαρτησία επιμένει.

Η επίθεση κατά του Drakkar, έδρα των γαλλικών δυνάμεων στο Λίβανο, στις 23 Οκτωβρίου 1983.

Χωρίς να το καταλάβει, η Γαλλία θέτει τις βάσεις για το επόμενο φιάσκο της: ο πρόεδρος Μακρόν επαναλαμβάνει συνεχώς τη ρητορική του προέδρου Μπάιντεν: δεν θα βοηθήσει κανένα κράτος να οικοδομηθεί, αλλά όλα τα κράτη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι το σύνθημα του Διεθνούς Συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία, ο οποίος δεν έχει σταματήσει εδώ και 7 χρόνια να σφαγιάζει αμάχους και να καθοδηγεί τους τζιχαντιστές. Ήταν επίσης τα λόγια του προέδρου Μπάιντεν για να δικαιολογήσει την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την αναζωπύρωση του Ντάες. Εν ολίγοις, είναι πάντα ο τρόπος που μιλάνε όταν θέλουν να καταστρέψουν Κράτη.

Οι Λιβανέζοι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα διαφθοράς άσχετο με αυτό που υπάρχει αλλού. Οι διάφοροι ηγέτες των 17 θρησκευτικών κοινοτήτων συνεργάζονται υπέροχα για να αποσπάσουν συλλογικά όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τους αντίστοιχους προστάτες τους. Στη συνέχεια, αναδιανέμουν αυτά τα χρήματα λίγο πολύ στη βάση τους. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να χτίσετε μια μεγάλη υποδομή, συνήθως πρέπει να πληρώσετε μίζες για να αποζημιώσετε άτομα των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται ή υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τους τοπικούς νόμους. Όχι στον Λίβανο. Σε αυτή τη χώρα, αν θέλετε να βοηθήσετε μια κοινότητα, πρέπει να αποζημιώσετε τις 16 άλλες επειδή δεν τις βοηθήσατε. Κάθε βοήθεια πρέπει να καταβάλλεται δύο φορές: μία στον αποδέκτη της και μια άλλη στους 16 ηγέτες των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων. Λειτουργεί όσο οι εξωτερικές δυνάμεις είναι βυθισμένες στις αντιπαλότητες τους, αλλά γίνεται τραγικό αν και αυτές τα πάνε καλά μεταξύ τους. Ξαφνικά δεν υπάρχουν πλέον καθόλου χρήματα.

Ελπίζοντας ότι η συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα διαρκέσει, η Γαλλία σκοπεύει να ανοικοδομήσει τον Λίβανο. Εκχωρεί στον εαυτό της το λιμάνι της Βηρυτού και παραχωρεί αυτό της Τρίπολης (και τα διυλιστήρια του) στη Ρωσία. Η Μόσχα είχε προσφερθεί να ξαναχτίσει τα πάντα με leasing, αλλά μερικοί Λιβανέζοι δεν θέλουν τους Ρώσους και οι Ρώσοι αρνούνται να πληρώσουν δύο φορές. Τότε, γιατί όχι η γαλλική πρόταση; Αλλά, οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι το λιμάνι της Χάιφα θα αντικαταστήσει αυτό της Βηρυτού. Και αυτοί θα ζητήσουν το δέκατο τους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να χτιστεί τίποτα μέχρι ο Λίβανος να αποκτήσει κυβέρνηση. Αλλά εκείνη του Hassan Diab παραιτήθηκε από τις ... 10 Αυγούστου 2020! Ο πρώην πρωθυπουργός Saad Hariri, ο οποίος προτάθηκε για να τον διαδεχθεί, κατέληξε να πετάει την πετσέτα. Ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος έκτοτε προσεγγίστηκε, κινδυνεύει επίσης να πετάξει την πετσέτα. Και οι δύο αντιμετωπίζουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στρατηγό Μισέλ Αούν, ο οποίος σκοπεύει όχι μόνο να κρατήσει μια μειοψηφία μπλοκαρίσματος στο κόρφο της κυβέρνησης, αλλά επίσης να κρατήσει τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην μπορούν να δικαστούν οι άνδρες του και τα υπουργεία των Κοινωνικών Υποθέσεων και της Οικονομίας για τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ. Οι Σουνίτες σκοπεύουν να εξισορροπήσουν τους θεσμούς και να προστατεύσουν επίσης τους άνδρες τους και να έχουν πρόσβαση στη κότα με τα χρυσά αυγά του ΔΝΤ. Οι Σιίτες το ίδιο.

Αν και ήταν ο αγαπημένος των παγκόσμιων οικονομικών κύκλων, ο Ριάντ Σαλαμέ, για τον οποίο ανακαλύπτονται καθημερινά λεπτομέρειες για τις ερωμένες του και τον απίστευτο τρόπο ζωής τις, θα αποτελούσε ένα ιδανικό εξιλαστήριο τράγο για τη λιβανέζικη άρχουσα τάξη.

Η μόνη πιθανή απελευθέρωση θα ήταν να θυσιάσει έναν αποδιοπομπαίο τράγο, τον Ριάντ Σαλαμέ, διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας, έναν Χριστιανό που έχει θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία της σουνιτικής οικογένειας Χαρίρι. Θα του φόρτωναν την ευθύνη για τα συλλογικά εγκλήματα και τη χρεοκοπία της χώρας με αντάλλαγμα τη διατήρηση των προνομίων της χριστιανικής κοινότητας.

Μοναδική προσωπικότητα πάνω από τις υπόλοιπες, ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ (αλλά προφανώς όχι οι άλλοι ηγέτες του κόμματός του) προσπαθεί να σώσει τη χώρα του. Ο Χασάν Νασράλα αγόρασε ιρανικό πετρέλαιο, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, έτσι ώστε οι συμπολίτες του να μπορούν να τροφοδοτούν τα αυτοκίνητά τους, να θερμαίνονται και να εργάζονται. Το 82% των Λιβανέζων ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η χώρα τους ήταν τόσο πλούσια στο σημείο να αποκαλείται «Ελβετία της Μέσης Ανατολής». Άμεση κατακραυγή από τις 16 άλλες κοινότητες που δεν θα πληρωθούν οι δωροδοκίες που απαιτεί το σύστημα.

Δύο ιρανικά δεξαμενόπλοια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα κατέλαβαν, ούτε τα βύθισαν, όπως κάνουν συνήθως χωρίς κανένας να διαμαρτυρηθεί, ούτε για τη πολεμική πράξη, ούτε για τις περιβαλλοντικές συνέπειές. Μια αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών, η οποία επισκέφθηκε τον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, καταδίκασε απαλά αυτή την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο και επαίνεσε την πρωτοβουλία της Αμερικανίδας πρέσβειρας. Η τελευταία πρότεινε να εισάγει αιγυπτιακό αέριο. Υπουργική αντιπροσωπεία του Λιβάνου επισκέφθηκε τη Δαμασκό· πρώτη φορά από της έναρξης του πολέμου το 2011. Συζήτησε αυτό το σχέδιο στο βαθμό που το αιγυπτιακό αέριο πρέπει να περάσει από τη Συρία. Συζήτησε επίσης για ένα σχέδιο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ιορδανία, και πάλι μέσω της Συρίας. Και ίσως, αλλά δεν πρέπει να τα πούμε, τον κατάπλου των ιρανικών δεξαμενόπλοιων στο λιμάνι του Μπανιά παρά στον Λίβανο.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι δυνατή η μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Λιβάνου όσο κάθε κοινότητα θα ζήσει με τη μνήμη του Εμφυλίου Πολέμου και θα φοβάται ότι θα σφαγιαστεί. Η μόνη λύση είναι να εγγυηθεί η ειρήνη των πολιτών και στη συνέχεια να αλλάξει ξαφνικά ολόκληρο το σύστημα. Ίσως να είναι αυτό μπορεί που επιδιώκει η Γαλλία, αλλά δεν θα μπορεί λόγω του παρελθόντος της. Μια άλλη λύση θα ήταν η οργάνωση ενός στρατιωτικού καθεστώτος στο βαθμό που ο στρατός είναι ο μόνος θεσμός που εκτιμάται από όλους τους Λιβανέζους. Ωστόσο, οι στρατιωτικοί βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοινωνικής κλίμακας, ακόμη χαμηλότερα από τις μετανάστριες οικιακές βοηθούς. Οι στρατιώτες λαμβάνουν $ 60 το μήνα σε σύγκριση με $ 200 για γυναίκες με ανελέητα καταναγκαστική εργασία. Σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός τους, στρατηγός Joseph Aoun (καμία σχέση με τον πρόεδρο) εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. Στέκεται έτοιμος.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)