Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε, για εικοστή τρίτη φορά την περασμένη Τρίτη, ψήφισμα που απαιτεί τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού ("εμπάργκο"), τον οποίον έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας.

Μετά την παρέμβαση 22 ομιλητών, διενεργήθηκε ψηφοφορία επί του ψηφίσματος 68/8 με τίτλο «Αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας».

Συνολικά, 188 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, δηλ. η συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ τού να τερματισθεί το "εμπάργκο" εναντίον της Κούβας. Μόνον οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ψηφίσανε κατά του ψηφίσματος που καταδικάζει το "εμπάργκο".

Είναι η εικοστή τρίτη (23η) φορά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα καταδικαστικό τού εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Η CELAC (Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής) επέμεινε «στον τερματισμό των μονομερών μέτρων που δεν στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο».

«Οφείλει να γίνεται σεβαστή, απόλυτα, η κυριαρχία και η αυτοδιάθεση του κουβανικού έθνους», διακήρυξε η CELAC την περασμένη Τρίτη στον ΟΗΕ.

«Η διατήρηση του αποκλεισμού της Κούβας τιμωρεί την διεθνή ανάπτυξη των εθνών», σημείωσε από την πλευρά του ο πρέσβυς της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vitalij Churkin.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου) επικύρωσε την απόρριψη του αποκλεισμού ("εμπάργκο").

«Η Mercosur πιστεύει ότι έφτασε η στιγμή να τερματισθή ο μονομερής αποκλεισμός, που είναι αδικαιολόγητος ηθικά, ανυποστήρικτος νομικά και αντιβαίνει από κάθε άποψη στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε μέλος της αντιπροσωπείας της Αργεντινής.

Συντριπτική πλειοψηφία στον ΟΗΕ κατά του αποκλεισμού ("εμπάργκο") της Κούβας

Μετάφραση
Α; Μ;

Πηγή: RT, 28 Οκτωβρίου 2014