Το 2012, ορισμένοι τζιχαντιστές αποκτήσαν γη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στην Gornja Μαότσα, Ošve και Dubnica, για να εγκαταστήσουν στρατόπεδα εκπαίδευσης υπό την αρχηγία του Νουσρέτ Ιμάμοβιτς.

Καταρχάς μέλος της Αλ Κάιντα, ο Νουσρέτ Ιμάμοβιτς έγινε το νούμερο 3 της συριακής διακλάδωσης της, του Μετώπου Αλ-Νούσρα. Σήμερα έχει ενταχθεί στο Ισλαμικό Εμιράτο (Daesh) και οι τζιχαντιστικές βοσνιακές κοινότητες τον ακολούθησαν στη διαδρομή του.

Οι Βόσνιοι τζιχαντιστές χωρίζονται σε δύο ομάδες:
  Από τη μία πλευρά, οι βετεράνοι της Αραβικής Λεγεώνας του Οσάμα Μπιν Λάντεν που πήραν μέρος στο πόλεμο της Βοσνίας του 1992-1995 (θυμηθείτε ότι την εποχή εκείνη ο Μπιν Λάντεν ήταν στρατιωτικός σύμβουλος του πρόεδρου Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, ο οποίος είχε επίσης ως πολιτικό σύμβουλο τον Richard Perle και ως σύμβουλο επικοινωνίας τον Bernard-Henri Lévy).
  Από την άλλη πλευρά, νέοι στρατολογημένοι, συνήθως κάτω των 30 ετών.

Μετά τις Συμφωνίες του Ντέιτον, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη διοικείται από έναν Διεθνή Υψηλό Εκπρόσωπο, σήμερα τον Αυστριακό Βαλεντίν Ίνζκο, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικουρούμενος από τον Αμερικανό Πρέσβη David M. Robinson.
Ο τελευταίος, μετά την εμπλοκή του στην υποστήριξη των Κόντρας της Νικαράγουα, του δόθηκε εντολή να επηρεάσει τις εκλογές της Βενεζουέλας του 2008 και μετά συνέχισε την καριέρα του στο Αφγανιστάν.
Αναμένεται να αναλαμβάνει σύντομα σημαντικές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά