In 2012 hebben jihadisten in Bosnië-Herzegovine, terreinen opgekocht, in Maoča, Ošve en Dubnica, om er trainingskampen te installeren, onder commando van Nusret Imamović.

Oorspronkelijk aangesloten bij al-Qaeda is Nusret Imamović nummer 3 geworden van zijn Syrische tak, het al-Nosra Front. Vandaag is hij bij het Islamitische emiraat (Daesh) aangesloten en de Bosnische jihadisten-leefgemeenschappen hebben hem op deze weg gevolgd.

De Bosnische jihadisten verdelen zich in twee groepen:
 aan de ene kant de veteranen van het Arabische legioen van Oessama Ben Laden die van 1992 tot 1995 aan de oorlog in Bosnië deelnamen (men zal zich herinneren dat in die tijd Ben Laden militair adviseur van president Alija Izetbegović was, die eveneens Richard Perle als politiek raadsman had en Bernard-Henri Lévy als adviseur in communicatie).
 aan de andere kant nieuwe bekeerlingen, over het algemeen van onder de 30 jaar.

Sinds de Akkoorden van Dayton wordt Bosnië-Herzegovine bestuurd door een Hoge internationale Afgevaardigde, momenteel is het de Oostenrijker Valentin Inzko die de belangen van de Europese Unie representeert, en geassisteerd wordt door de Amerikaanse ambassadeur David M. Robinson. Deze laatste, na geïmpliceerd te zijn geweest in de steun aan de Contra’s van Nicaragua, had de opdracht de Venezolaanse verkiezingen van 2008 te beïnvloeden, en vervolgens heeft hij zijn carrière voortgezet in Afghanistan. Eerdaags zou hij belangrijke functies in het ministerie van Buitenlandse zaken gaan bekleden.

Vertaling
Bart Ero