Δίκτυο Βολταίρος

Συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας για τη Συρία

+

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση στο Μόναχο της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης στη Συρία (ο λεγόμενος «Όμιλος της Βιέννης»), στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2016, προηγήθηκε από μια λεκτική κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχοντας προειδοποιήσει για μια στάση που μπορεί να οδηγήσει σ’ έναν διαρκή πόλεμο [1].

Ωστόσο, τα πράγματα συνέβησαν όπως τα είχε ανακοινώσει ο Τιερί Μεϊσάν πριν από δύο εβδομάδες: οι Δυο Μεγάλοι επέβαλαν μια συμφωνία στους εταίρους τους.

Κατ ’αρχάς, οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης 3 θα επαναληφθούν, αλλά από δω και στο εξής, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Staffan De Mistura, θα τεθεί υπό την άμεση εποπτεία των Υπουργείων Εξωτερικών, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, ο Jeffrey Feltman -ο Factotum της Κλίντον και των νεο-συντηρητικών- παραμένει στη θέση του ως αναπληρωτής γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά χάνει το φάκελο της Συρίας.

Δεύτερον, πριν από την κατάπαυση του πυρός, εντός μιας εβδομάδας, θα προηγηθεί μια παύση των εχθροπραξιών. Με άλλα λόγια, η Ρωσία δεσμεύτηκε να μην βομβαρδίσει παρά μόνο τις τρομοκρατικές οργανώσεις του κατάλογου του ΟΗΕ, ήτοι την αλ-Κάιντα, το Ντάες/Daesh και τις συναφείς ομάδες. Στην πράξη, δεν θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα.

Τρίτον, οι δυο υπερδυνάμεις επέστρεψαν στην αρχή μιας συμφωνίας μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και όλων των αντιπολιτεύσεων της, βάσει μιας «αμοιβαίας συναίνεσης», η οποία καθιστά αδύνατη την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου πρόεδρου Μπασάρ Άσαντ. Ομοίως, υπενθύμισαν στους «εταίροι» τους, την υποχρέωσή τους να τηρούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ερμηνεύεται ως προειδοποίηση στη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο και στην Τουρκία.

Press Availability at the International Syria Support Group”, “Statement of the International Syria Support Group”, Voltaire Network, 12 February 2016.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1] Οι Reuters ανέφεραν εσφαλμένα ότι ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ είχε αναφέρει ένα «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», ενώ στην πραγματικότητα μίλησε για "διαρκή πόλεμο".

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.