Αναβιώνοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο του Winston Churchill, οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Jean-Marc Ayrault και Frank-Walter Steinmeier, σχεδίασαν ένα πρόγραμμα για μια «Νέα Ευρώπη» μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το έγγραφο [1], το σχέδιο αποτελείται από τρία κύρια θέματα:
 Η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η οποία ενσωματώνει τα θέματα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας (EDC, που απορρίφθηκε το 1950)·
 το άσυλο και η μεταναστευτική πολιτική·
 Η ανάπτυξη και το ευρώ.

Οι Υπουργοί καλούν για τη συγχώνευση των εξωτερικών και αμυντικών πολιτικών, με κοινές πρεσβείες και ένα κοινό στρατό. Δεν προσδιορίζουν το μέλλον της γαλλικής έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε της γαλλικής πυρηνικής δύναμης. Για αυτό το κεφάλαιο, θα ανακοινώνουν μια κοινή πρωτοβουλία για τη «σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» της Συρίας. Για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προτείνουν, εκτός από τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών, την εναρμόνιση των ποινικών διατάξεων.

Οι υπουργοί καλούν για ενίσχυση της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών συνόρων. Χωρίς να αμφισβητείται ο ορισμός τους για τους «πρόσφυγες», επιβεβαιώνουν ότι όλοι δικαιούνται την προστασία σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης. Αποδέχονται τις διαφορετικές ιστορίες τους, και αποφασίζουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στον τομέα αυτό.

Οι Υπουργοί καλούν για εναρμόνιση των δημοσιονομικών πολιτικών και για αυστηρή σύγκλιση των εθνικών προϋπολογισμών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ευρώ. Προτείνουν τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής συνέλευσης για τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Θα απαρτίζεται από βουλευτές της ευρωζώνης και εθνικούς βουλευτές.

Ερωτηθείσα σχετικά με αυτό το έγγραφο, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις σκέψεις των Υπουργών.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1A strong Europe in a world of uncertainties” (« Το σχέδιο Ayrault Steinmeier για μια Νέα Ευρώπη »), by Jean-Marc Ayrault, Frank-Walter Steinmeier , Voltaire Network, 27 June 2016.