Iraks militære hærsjef har annonsert den kommende frigjøringen av Mosul. Mediene, som har fått kraftig munnkurv som følge av den militære sensuren, vektlegger de erobrete ruinene av Al-Nouri moskeen hvor Kaliffen Abou Bakr al-Baghdadi tidligere proklamerte sin seier. Dette fikk statsminister Haider al-Abadi til å konkludere med at IS stort sett ikke eksisterer lenger.

I virkeligheten er IS et redskap som ble skapt av USAs tidligere nasjonale etterretningssjef, John Negroponte, med utgangspunkt i væpnete grupper som ble kontrollert av den britiske MI6. I og med at Obama-administrasjonen hadde gitt Negroponte i oppgave å skape et «Sunnistan» for å stanse Silkeveien som skulle knytte Kina til Middelhavet via Teheran, Bagdad og Damaskus, benekter nå Trump-administrasjonen at denne gruppen hadde noen form for statsdannelse. Operasjonen som er er ført mot de to hovedbyene - Mosul (Irak) og Raqqa (Syria) - skal ha den effekten i å føre djevelen tilbake inn i flasken og redusere terrorsystemet til det det var på Al-Qaidas tid.

Slike uventete erklæringer fra offisielle irakiske tjenestepersoner ser ut til å komme som respons på Washingtons bekymring for uttalelsene fra Moskva om at IS sin Kaliff, Abou Bakr al-Baghdadi skal være drept av den russiske hæren.

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no