Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2018 (που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2017) η διοίκηση Τραμπ θα αυξήσει κατά πάνω από 40% τις πιστώσεις για την «Πρωτοβουλία Καθησύχασης της Ευρώπης» (Initiative For European Reinsurance, Eri), που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα μετά τη «παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014»: αυτό ανακοίνωσε ο στρατηγός Curtis Scaparrotti, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και, ως εκ τούτου de jure, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στην Ευρώπη (ΝΑΤΟ).

Ξεκινώντας με 985 εκατ. δολάρια το 2015, η χρηματοδότηση του Eri εκτοξεύτηκε στα 3,4 δισεκατομμύρια το 2017 και αναμένεται να φθάσει (σύμφωνα με την αίτηση προϋπολογισμού) σε 4,8 δισεκατομμύρια το 2018. Σε τέσσερα χρόνια, 10 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να «αυξήσουμε την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε την Ευρώπη κατά της ρωσικής επιθετικότητας». Σχεδόν το ήμισυ των δαπανών του 2018 -ήτοι 2,2 δισ δολάρια- χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την «στρατηγική προ-εγκατάσταση» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δηλαδή, τα οπλοστάσια, που τοποθετούμενα σε προωθημένες θέσεις, επιτρέπουν τη «ταχεία επέμβαση δυνάμεων στα θέατρα του πολέμου». Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό -1,7 δισ. δολάρια- προορίζεται για την «αύξηση της περιστροφικής παρουσίας των δυνάμεων των ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη». Τα υπόλοιπα ποσοστά, το καθένα της τάξης των εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων, χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των υποδομών των βάσεων στην Ευρώπη για να «αυξηθεί η ταχύτητα των δράσεων των ΗΠΑ», για ενίσχυση των στρατιωτικών ασκήσεων και της εκπαίδευσης για την «αύξηση της ταχύτητας και της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

Τα κεφάλαια του Eri –διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών- δεν είναι παρά μόνο ένα μέρος από αυτά που προορίζονται για την επιχείρηση « Operation Atlantic Resolve η οποία αποδεικνύει την ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον των συμμάχων». Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης μεταφέρθηκε στην Πολωνία από το Φορτ Κάρσον (Κολοράντο), το περασμένο Ιανουάριο, η 3η τεθωρακισμένη ταξιαρχία, που αποτελείται από 3.500 άνδρες, 87 άρματα μάχης, 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 144 οχήματα μάχης Bradley, πάνω από 400 Humvees και 2.000 οχήματα μεταφοράς. Η 3η θωρακισμένη ταξιαρχία θα αντικατασταθεί το τρέχον έτος από άλλη μονάδα, έτσι ώστε οι τεθωρακισμένες δυνάμεις των ΗΠΑ να είναι μόνιμα αναπτυγμένες στην Πολωνία. Από εκεί, οι μονάδες τους μεταφέρονται για εκπαίδευση και ασκήσεις, σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πιθανώς επίσης στην Ουκρανία: είναι δηλαδή συνεχώς αναπτυγμένες στα σκαλοπάτια της Ρωσίας.

Πάντα στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, μεταφέρθηκε στη βάση του Illesheim (Γερμανία) από το Fort Drum (Νέα Υόρκη), τον περασμένο Φεβρουάριο, η 10η ταξιαρχία αεροπορικής μάχης, με περισσότερους από 2.000 άνδρες και καμιά εκατοστάρα πολεμικών ελικοπτέρων. Στο Illesheim, αυτές οι δυνάμεις επέμβασης τους αποστέλλονται «σε προωθημένες θέσεις» στη Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Λετονία. Στις βάσεις του Αμαρίου (Εσθονία) και του Graf Ignatievo (Βουλγαρία), τοποθετήθηκαν τα μαχητικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ιταλικών Eurofighter για την «εναέρια επιτήρηση» της Βαλτικής. Η επιχείρηση παρέχει, επίσης, μια «επίμονη παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα», με την αεροπορική βάση του Κογκαλνιτσεάνου (Ρουμανία) και τη βάση εκπαίδευσης του Novo Selo (Βουλγαρία).

Το σχέδιο είναι σαφές. Έχοντας προκαλέσει με το πραξικόπημα στη πλατεία Μαϊντάν μια νέα αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον (παρά την αλλαγή της διοίκησης) συνεχίζει την ίδια στρατηγική: να μετατρέψει την Ευρώπη σε πρώτη γραμμή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ και των σχέσεων δύναμης τους με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να «καθησυχάσουν» την Ευρώπη, χρησιμεύουν στην πραγματικότητα να την καταστήσουν ακόμη λιγότερο ασφαλή.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Il Manifesto (Italie) ">Il Manifesto (Italie)