Om to ukers tid vil Russland levere S-300 luftforsvars-batterier til Syria, og moderne systemer for automatisk kontroll til luftforsvars-poster. Dette utstyret har fram til nå bare vært tilgjengelige ved russiske militære installasjoner i Syria.

Denne informasjonen er nå blitt røpet av det russiske forsvarsdepartementet. Det allikevel ikke spesifisert hvilken S-300-modell som vil bli levert til Syria. I 2013 lovet Russland versjon 4 av S-300 til Syria. Men Russland fulgte ikke opp dette løftet for ikke å sette Israels kontroll over eget luftrom i fare.

Den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigou erklærte at når de leverer anti-luft-raketter til Den Syriske Arabiske Republikken «vil dette spesielt garantere en sentralisert administrasjon for alle styrker og installasjoner i det syriske luftforsvaret, overvåking av luftrommet og muligheten til å handle raskt».

Men enda viktigere er det at det vil det sikre Syria et luftforsvar som kan identifisere alle russiske fly.

Moskvas beslutning kommer etter angrepet fra britiske, franske og israelske flyangrep den 17. september 2018 mot Latakia der det russiske Iljusjin-20 flyet ble skutt ned med 15 mennesker om bord.

Syria er det 17. landet som blir utstyrt med S-300. Dette systemet har en rekkevidde på 300 kilometer. Det vil gjøre det umulig for fiendtlige fly å komme over syrisk område eller å nærme seg Syria fra Middelhavet eller ethvert naboland. Ved å sende disse rakettene til Syria sendes det ut en alvorlig advarsel til luftstyrker fra Storbritannia, Frankrike og Israel.

Når Russland utstyrer Syria med disse moderne luftforsvars-systemene vil det bety slutten på Israels kontroll over luftrommet i Midt-Østen. Dette har vært planlagt i fem år. Det ble først kansellert, og det var helt tydelig etter «anmodning» fra USA for å beskytte Israels overlegne luftkapasitet.

Russlands nye beslutning nedgraderer helt klart USAs veto med ytterlige trusler om sanksjoner. Men USAs representant i sikkerhetsrådet John Bolton mente at Russlands beslutning var en «oppgradering» for å støtte president Trump i kampanjen foran valgene i USA i høst.

Men i Moskva kommenterte den russiske forsvarsministeren at «vi er overbevist om at når vi gjennomfører dette vil det hjelpe til å kjøle ned «disse rasende oksene», og ta motet fra meningsløse aksjoner som kan true våre soldater. I motsatt fall vil vi være nødt til å svare etter hvordan situasjonen er».

Dette erklærte han med klare referanser til Israel. Russland har allerede påpekt ar Israel er ansvarlige for dødsfallet til 15 russiske soldater som var om bord på Il20-flyet som var innblandet i hendelsen den 17. september.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no