Τουρκικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, στις 2 Οκτωβρίου, 2020 (δορυφορική φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα New York Times)

Ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλιγίεφ παραδέχτηκε στο CNN, στις 8 Οκτωβρίου 2020, ότι τουρκικά F-16 έχουν σταθμευθεί στο αεροδρόμιο της Ganja, σύμφωνα με τον ίδιον μετά τις κοινές αζερβο-τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις. Αρνήθηκε ότι αυτά τα αεροπλάνα συμμετείχαν στις μάχες και ότι κατέρριψαν ένα αρμένικο Sukhoi-25 στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι Δυτικοί άρχισαν να παροτρύνουν τη Τουρκία "να μην συμμετάσχει στη σύγκρουση στο Αζερμπαϊτζάν", "μια κατάσταση ήδη αρκετά περίπλοκη".

Ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών, François-Philippe Champagne, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Mevlüt Çavuşoğlu, στις 9 Οκτωβρίου 2020, για να του ζητήσει να "μείνει μακριά" από αυτόν τον πόλεμο, μια θέση που δεν μπορεί πλέον να γίνει δεκτή για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε ζήτημα τιμής την επανανάκτηση του Καραμπάχ από το «αδελφό κράτος του Αζερμπαϊτζάν».

Μετά από έξι ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bairamovet και του Αρμένιου ομολόγου του, Ζωγκράμπ Μνατσακανάναν, υπογράφηκε μια «ουσιαστική συμφωνία» [1]. Προβλέπει εκεχειρία για τις 10 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, ακολουθούμενη από ανταλλαγή αιχμαλώτων και την επιστροφή των σορών των θυμάτων υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Αναμένονται ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν παρουσία της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Η μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αρτσάχ διέταξε πράγματι τον στρατό του, μετά από σύσταση του αρμενικού κράτους, να σεβαστεί αυτήν την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, στις 12:05 μ.μ. το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε ξανά στον Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το αρμενικό κράτος, αυτή η επίθεση επεκτίνεται και στο αρμενικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πόλη Kapan βομβαρδίστηκε, κάτι που αρνείται το Αζερμπαϊτζάν.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1« [Déclaration de la Russie, de l’Arménie et de l’Azerbaïdjan>article211123.html] », Réseau Voltaire, 10 octobre 2020.