Το Πακιστάν αρνήθηκε επανειλημμένα τις πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν σε αζερικούς και τουρκικούς λογαριασμούς του Facebook, για την αποστολή Πακιστανών στρατιωτών για υποστήριξη του στρατού του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πασιανάν σε συνέντευξη της ινδικής τηλεόρασης WION και σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant [1], Πακιστανοί τζιχαντιστές στρατολογήθηκαν στην αρχή της σύγκρουσης, σε οργανώσεις που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες εναντίον της Ινδίας (Jamaat-i-Islami, Jaish-e-Mohammed, Al-Badr). Στάλθηκαν από το Πεσαβάρ στο Μπακού. και μάχονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία φέρεται ότι δεσμεύθηκε να υποστηρίξει ακόμη περισσότερα τις πακιστανικές εδαφικές διεκδικήσεις στο Κασμίρ.

Στο παρελθόν, η Τουρκία και το Πακιστάν συνεργάστηκαν σε πολλές μυστικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Εξάλλου, το Αστάχ κυκλοφόρησε βίντεο για ένα Σύρου αιχμαλώτου, Mehred Muhammad Alshkher, ιθαγενή της Hama. Παραδέχτηκε ότι ήρθε να πολεμήσει τους Αρμένιους με ανθρώπους από την katiba του μετά από αίτημα της Τουρκίας και με μισθό 250 δολαρίων το μήνα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά