Σφοδρές μάχες μαίνονταν τις τελευταίες τρεις ημέρες ανάμεσα στον στρατό του Λιβάνου και ομάδες τζιχαντιστών, στην Τρίπολη (βόρειος Λίβανος).

Ο λιβανέζικος στρατός κατέφυγε στην χρήση πυροβολικού μέσα στο ίδιο το κέντρο της πόλης. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν απ’ τις μάχες, που έχουν αφήσει πίσω τους 16 νεκρούς -οι 11 στρατιωτικοί- και 154 τραυματίες.

Στην παλαιά πόλη, πλέον των 50 καταστημάτων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες και πάνω από 200 ακόμα κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Η πόλη της Τριπόλεως, δεύτερη σημαντικότερη στον Λίβανο, μετράει 200.000 κατοίκους. Από την αρχή των επιθέσεων κατά της Συρίας, η λιβανέζικη αυτή πόλη έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο των τζιχαντιστών που θέλουνε να βάλουν τέλος στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, στην πλειοψηφία τους ξένων, που μετρούν ωστόσο και κάποιους λιβανέζους. Ως αποτέλεσμα του διαχωρισμού σε θρησκευτικές κοινότητες που χαρακτηρίζει το ισχύον Σύνταγμα του Λιβάνου, ορισμένοι ηγέτες της Τρίπολης, όπου το 80% του πληθυσμού είναι σουνίτες, συνασπίσθηκαν με τους τζιχαντιστές ενάντια στις υπόλοιπες κοινότητες.

Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε στοιχεία που επιθυμούν την ανατροπή της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και σε αλεβίτες κατοίκους, δημιουργούνταν στην Τρίπολη εδώ και 2 χρόνια, χωρίς να υπάρχει τότε κάποια αντίδραση από τις αρχές και παρότι υψώνονταν σημαίες της al-Qaeda και, στην συνέχεια, λάβαρα του Daesh (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) στις κυριώτερες πλατείες της πόλεως αυτής του Λιβάνου.

Μετάφραση
Α; Μ;