Voltaire Network

Bekreftelser

Etter fem år med krig i Syria er maskene kastet. Offentliggjøringen av teksten i den russisk-USA-avtalen avslører de skjulte intensjonene til de to supermaktene - Washington ønsker å kutte «Silkeveien» mens Moskva ønsker å ødelegge jihadistene. Dessuten demonstrerer nederlaget til denne avtalen og Sikkerhetsrådets debatter den surrealistiske essensen i president Obamas retorikk - på fem år har han ikke en gang greidd å danne en liten gruppe «moderat» opposisjon, og er derfor ikke i stand til å spille dem ut, i motsetning til teksten i avtalen. De Forente Stater er ikke i stand til å respektere underskriften.

| Damaskus (Syria)
+
JPEG - 42.5 ko

Nederlaget til den russisk-USA-avtalen fra 9. september og Sikkerhetsrådets debatter som fulgte, har gitt oss mulighet til å få bekreftet flere hypoteser. Det strategiske målet for USA i Syria er i virkeligheten å kutte «Silkeveien» som Kina har forberedt i mange år. Da president Xi Jinping kom til makten i mai 2013 ble gjenopprettelsen av denne historiske kommunikasjonsruten et hovedmål. Men siden Kina har blitt verdens største produsent, har Xi planlagt å utvide den med en «ny silkevei» som skal gå gjennom Sibir og Øst-Europa før den kobler seg til Den Europeiske Union.

Logisk nok organiserer nå USA to stedfortrederkriger, den ene i Levanten og den andre i Ukraina. Å skape kaos i Syria og Donbass er ikke for å tilfredsstille de kyniske teoriene til Leo Strauss, men kun for å kutte linjen til disse rutene.

Det var ingen overraskelse at den ukrainske presidenten Petro Poroshenko kom til å delta i Sikkerhetsrådets møte for å støtte USAs delegasjon, de som beskyldte Russland for å ha bombet en syrisk humanitær konvoi.

Den russisk-USA-avtalen gikk ut på at USA skulle skille de «moderate» styrkene fra «ekstremistene», så skulle de «moderate» delta sammen med de to store maktene og den syrisk-arabiske hæren for å nøytralisere «ekstremistene», og så til slutt skulle det dannes en samlingsregjering i Damaskus, under president Bashar al-Assad. Den skulle også bestå av representanter fra de «moderate» som hadde deltatt i den endelige kampen mot «ekstremistene».

Men ikke noe av dette har skjedd. Engasjementet til utenriksminister John Kerry har vist seg å ikke være mer enn ønsketenkning. Washington har ikke funnet noen soldater som kan spille rollen som «moderate». I realiteten er alle «moderate» «ekstremister». Det var derfor nødvendig for USA å gripe sjansen - eller til og med organisere den - med den brente humanitære konvoien, for å slippe unna sin egen motsigelse. President Obamas veltalenhet, om han støtter de syrerne som kjemper for demokrati mot et undertrykkende regime, har ingenting med virkeligheten å gjøre. I 2013 hadde president Vladimir Putin rett da han latterliggjorde de i Vesten som betraktet kannibalene i Den Frie Syriske Hæren som «moderate».

Til slutt avslører avtalen at russernes mål er å ødelegge de jihadistene som forbereder seg der på å angripe dem i Kaukasus. Den løsningen som opprinnelig ble forhandlet fram var ideell for Moskva - det ville få slutt på lidelsene til deres syriske allierte, og det ville åpne for en kommunikasjonsrute for deres kinesiske allierte. Og det lovet å få slutt på internasjonal jihadisme.

I tillegg har Moskva nettopp bekreftet at siden krigen i Afghanistan er jihadismen et våpen som USA har brukt mot dem, og at Washington ikke har til hensikt å gi opp det. Naturligvis er ikke jihadistene klar over dette, men de som har slåss med assistanse fra USA de siste 38 årene kan ikke overse at de ikke er annet enn sjakkbrikker for Pentagon.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

Kilde
Al-Watan (Syria)

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.