Voltaire Network

Japan’s militære er nå like sterkt som det var under 2. verdenskrig

På samme måte som for Tyskland, har Japan gjenvunnet sin rett til å ha sine egne militære styrker. Men i kontrast til Berlin som mangler beskjedne planer, har Japan bygget opp militært utstyr og moderne våpen som tillater landet å fremstå som en militærmakt hvor som helst i verden.

| Bucarest (Roumanie)
+
JPEG - 66.9 ko

Da 2. verdenskrig var over fikk Japan forbud mot å ha militære våpen (hangarskip, langtrekkende bombefly og raketter, både cruise og ballistiske) som kunne muliggjøre angrep.

I dag har Japans sjøforsvar 20 angrepsubåter, 39 kampskip (8 av disse er bestykket med AEGIS-systemet) og tre hangarskip for helikoptere.

Men den Japanske regjering har avgjort at de vil utstyre seg med et konvensjonelt hangarskip. Det Japanske hangarskipet vil ha en defensiv rolle ved å være istand til å nøytralisere en overhengende trussel. Men med en gang det er operativ er det ingen som vil kunne forhindre Japan i å innta en fienderolle og å bli en offensiv makt.

Japans forhandlinger med USA viser at Japan ønsker å bytte ut sine 107 eldre fly (F-4 og F-15) med den nye generasjon F-35A. Japan ønsker også 40 F-35B. Dette er utgaven av F-35 med vertikal take-off og landing som er tiltenkt marinen.

Japan har allerede to nye destroyere, helikopter-hangarskip av typen «Izumo». Hver på 27.000 tonn og 248 m i lengde. Disse fartøyene er utstyrt med både anti-ubåt og anti-skip våpensystemer. Hvert av skipene har kapasitet til å frakte 400 marineinfanterister.

I stedet for helikoptere kan disse skipene ta om bord opp til 18 stk. F-35B kampfly. De japanske skipene av «Izumo»-klassen kan omgjøres til samme type skip som USAs «Wasp» eller «America»- klasse.

For å kunne kunne utgjøre en styrke klar for intervenering hvor som helst i verden lik USAs – var en marine alt Japan trengte. Dette behovet ble oppfylt i april 2018 ved etableringen am den militære brigaden ARDB [Amphibious Rapid Deployment Brigade, o.a.] på militærbasen i Sasebo like ved Nagasaki.

Japans naboer Kina, Nord-Korea og Russland har alle atomvåpen. Japan er motvillig i forhold til hangarskip og andre skip som kan brukes til landsetting. Likevel vil Japan være fullstendig ubeskyttet mot angrep med ballistiske raketter, særlig overfor et kjernefysisk angrep. USAs garantier i f.m. anti-ballistisk forsvar er ikke tilstrekkelige.

Japan’s beslutning om bruk av våpen for å gjøre seg sterkere er ikke overraskende. Det er ikke vanskelig å sette dette ut i livet med den avanserte teknologien som Japan har til rådighet. Men den personen som fortjener det meste av æren for å forandre Japan til å bli en sterk offensiv makt (det betyr kjernefysisk) er Donald Trump, hvis ordtak kan fritt omskrives: «Make (fiender av) America Great Again».

Oversettelse
Eric Kamov

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.