Photo: Den ukrainske delegasjonen til Eurovision 2022. En av deltakerne (til venstre) har på seg treforken. Dette middelaldersymbolet ble Ukrainas emblem først i 1917-18 på initiativ av historikeren Mykhailo Hrushevsky. Det ble vedtatt som landets våpenskjold i 1996. Det er to måter å tegne figuren på. Fargevariasjonene er også betydelige. Den på en av deltagerne er ikke den offisielle versjonen, men den til Banderittene (Banderas folk).

Festivalen for Eurovision 2022 ble holdt i Torino (Italia). Den er organisert av en forening, European Broadcasting Union, som samler de offentlige TV-stasjonene på det europeiske kontinentet med 200 millioner seere.

På initiativ fra franske Delphine Ernotte (president for foreningen og France-Télévision) hadde Russland, selv om det var en del av de 56 medlemslandene i foreningen, blitt ekskludert fra konkurransen av politiske årsaker. Kun 25 deltok, 15 andre ble eliminert i semifinalen.

Bare de naive mener at denne konkurransen er fair play. Det er fremfor alt et propagandaverktøy. Nato, som designet den i 1955 (se dokumentet nedenfor), har alltid trukket i trådene. USA, som ikke deltar i Eurovision, er fortsatt den egentlige dommeren. Dette er den tredje seieren for Ukraina. Etter den fra 2004 ("oransjerevolusjonen"), kom den fra 2016 (tilknytning av Krim til Den russiske føderasjonen) den fra 2022 (russisk-ukrainsk krig).

Nato ga opp triumfen til en tekstsang på grunn av problemene som fulgte etter seieren til sangen 1944, i 2016. Det var en sang om deportasjonen av krimtatarene av Joseph Stalin. Noen seere hadde avdekket samrøret av tatarstammer med nazistene under andre verdenskrig (inkludert krigere fra Krim-tatariske SS Legion og Idel-Ural SS Legion).

Da han vant tittelen i 2022, utbrøt bandets sanger «Glory to Ukraine!», kampropet til banderittene som de brukte da de myrdet 1,6 millioner av sine medborgere under andre verdenskrig.

Følgende dokumenter ble avklassifisert 16. januar 2015, i samsvar med amerikansk lov. De er signert av Geoffrey Parsons Jr., Natos kommunikasjonssjef og talsmann for Atlanterhavsalliansen.

I strid med tradisjonen ønsket generalsekretær Jens Stoltenberg Ukrainas Eurovision-seier velkommen på et møte i Berlin.

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no

titre documents joints


1955
(PDF - 253.1 ko)

1956
(PDF - 523.8 ko)