Voltaire Network - Μια κατάπαυση του πυρός επιτεύχθηκε στη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας [1]. Η Ρωσία και η Τουρκία τέθηκαν ως εγγυητές. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν η οποία συμμετείχε στη σύναψη της συμφωνίας στέκεται διακριτικά σε αναμονή.

Τρία έγγραφα υπογράφηκαν από την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και επτά ομάδες ανταρτών που εκπροσωπούν πάνω από 60.000 τζιχαντιστές:
 1. Faylaq αλ-Σαμ (4.000 μαχητές)
 2. Ahrar τέφρα-Sham (16.000 μαχητών)
 3. Jaysh αλ-Ισλάμ ( 12.000 μαχητές)
 4. Suvar ενήργησε-Sham (12.000 μαχητών)
 5. Jaysh αλ-Μουτζαχεντίν (μαχητές 8.000)
 6. Jaysh Ιντλίμπ (6.000 μαχητές)
 7. Shamiyah Jabhat al (3.000 μαχητές)

Τα τρία έγγραφα είναι:
_ • Η κατάπαυση του πυρός (αποκλείοντας την Αλ Κάιντα και το Νταές) σε ολόκληρη την επικράτεια από απόψε, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.
• Τα μέτρα για να σεβαστεί η εκεχειρία και την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων.
• Οι προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αστάνα (Καζακστάν). Το Ιράν και η Αίγυπτος θα συμμετέχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι θα μπορέσουν να ενταχθούν μόλις ορκιστεί ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (δηλαδή, μετά τις 20 Ιανουαρίου 2017). Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει θα καλεστούν.

Η συμφωνία σπάει την ενότητα των τζιχαντιστών σε δύο ομάδες: στη μία πλευρά εκείνοι που θα συνεχίσουν τους στόχους του ΝΑΤΟ και που αρνήθηκαν να την υπογράψουν, στην άλλη, εκείνοι που έχουν συμφωνήσει να καταθέσουν τα όπλα.

Με τη προώθηση αυτής της συμφωνίας μαζί με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Τουρκία -Μέλος του ΝΑΤΟ- εγκατέλειψε τη φιλοδοξία της να γίνει ο ηγέτης του σουνιτικού κόσμου και απομακρύνθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Εθνικός Συνασπισμός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και της επανάστασης ανακοινώσε ότι στηρίζει αυτή τη συμφωνία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Κατάρ αποσύρθηκε από τον πόλεμο κατά της Συρίας. Εισήλθε στo μετοχικό κεφάλαιο της Rosneft, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, και σύνδεσε την ενεργειακή πολιτική του με εκείνη της Ρωσίας.

Η συμφωνία αυτή ήταν υπό συζήτηση εδώ και δύο μήνες. Τα μέρη που αντιτίθενται -ειδικά το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο- προσπάθησαν να την εκτροχιάσουν δολοφονώντας τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα και στη συνέχεια βομβαρδίζοντας στις 28 και 29 Δεκεμβρίου τη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχουν σε αυτή τη κατάπαυση του πυρός. Η Ουάσιγκτον κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι συνεχίσει να υποστηρίζει την Αλ Κάιντα και το Νταές, κατηγορία την οποία αρνήθηκε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε στις 23 Δεκεμβρίου, το φορολογικό κώδικα Άμυνας που επιτρέπει την παράδοση όπλων στην «αντιπολίτευση» (sic) στη Συρία.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει σχολιάσει τη συμφωνία, ανακοίνωσε βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες. Το βασίλειο αναμένεται να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια αποκλειστικά από τα τζαμιά που έχει εγκαταστήσει σε στρατόπεδα προσφύγων.

Ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε διαταγή στον υπουργό Άμυνας του να μειώσει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Ωστόσο, η Ρωσία θα συνεχίσει τη δράση της κατά της τρομοκρατίας (Αλ-Κάιντα και Ντάές).

Ο πόλεμος κατά της Συρίας στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 300.000 Σύρων. Προγραμματίστηκε από τις ΗΠΑ και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, και χρηματοδοτήθηκε από τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά