Stammerådene fra de libyske klanene har avslått enhver utenlandsk hjelp prinsipielt. Forsamlingen har også bestemt at det kun er gjennom egen innsats at Libya vil bli frigjort fra det dødelige kvelertaket jihadistene har og som har splittet opp det libyske territoriet. Kamper er allerede i gang i Tripoli.

USA hadde betrodd Frankrike oppgaven med å re-etablere en ny-kolonial orden i Libya. I august annullerte de Frankrikes mandat til fordel for at Italia - som nå er regjert av nasjonalister - å håndtere denne saken.

Til tross for dette, fortsetter Frankrike, som hadde satt opp flere møter i Paris for overhodene til rivaliserende klaner, å videreføre sitt mandat med samme engasjement og størrelsesorden.

USA, Italia, UK og Frankrike signerte den 01.09.2018 en felles erklæring som agiterte for å respektere de avgjørelser som presidenten i FNs sikkerhetsråd hadde tatt den 06.06.2018.

Til tross for at denne erklæringen fra presidenten viser til Frankrikes innsats er den eneste resolusjonen som er vedtatt er å støtte prinsippet om nye valg. Hverken sikkerhetsrådet eller de fire vestlige stormaktene har vært i stand til å komme videre, selv med en så minimal konsensus.

Oversettelse
Jostein Bjørkemo