Στις 22 Ιουλίου 2019, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ανακοίνωσε στο σταθμό TGRT ότι αναβάλλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετανάστευση [1].

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η Frontex παρατήρησε μια σημαντική αύξηση των μεταναστών/ προσφύγων που μετακινούνται από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Το κέντρο υποδοχής της Μοριάς, το οποίο έχει προγραμματιστεί να δέχεται 7.500 άτομα, είναι κορεσμένο και φιλοξενεί περισσότερους από 15.000 νεοφερμένους. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, 13 βάρκες έχουν εκφορτώσει 530 μετανάστες στη Λέσβο κ.α.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan, που μιλούσε σε περιφερειακή συνάντηση του AKP στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε καταβάλει μέρος της οικονομικής βοήθειας την οποία δεσμεύτηκε να παρέχει για τις ανάγκες των προσφύγων στην Τουρκία, γεγονός που διέψευσε η Ένωση. Οι πληρωμές ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ανά εξάμηνο δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Επομένως, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος πληρώνει και αν πληρώνει.

Σύμφωνα με την Τουρκία, τα εκατομμύρια των Αφγανών, Ιρακινών και Σύρων προσφύγων προκαλούν ετήσια χρέωση 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό, προφανώς χωρίς να ληφθεί υπόψη το εισόδημα που παράγουν στη βιομηχανία όπου υποπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό. Οι πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούνται στη πραγματικότητα για τη χρηματοδότηση του πολέμου στη Συρία. Επομένως, η επιστροφή του ζητήματος των προσφύγων πρέπει να γίνει αντιληπτό ως μέσο πίεσης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη στιγμή της σύναψης μιας περιφερειακής συμφωνίας γύρω από το συριακό θέατρο επιχειρήσεων.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1« La Turquie suspend son accord migratoire avec l’UE » (Η Τουρκία αναστέλλει τη μεταναστευτική της συμφωνία με την ΕΕ) , Réseau Voltaire, 30 juillet 2019.