Voltaire Network

Frankrikes medvirkning til å tukle med OPCW-rapporter

+

Den 27. desember frigjorde Wikileaks en ny bunke interne dokumenter fra Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW) [1].

En e-post blant dem avslører at inspektør Ian Hendersons rapport ble trukket tilbake etter ordre fra OPCWs kabinettsjef Sebastian Braha [2].

Denne franske diplomaten er en «offiser for Orienten» (en høyt rangert ansatt i det franske utenriksdepartementet) og som ble utlånt til OPCW tre måneder etter det påståtte kjemiske angrepet mot Douma. Han skulle overvåke organisasjonens etterforskning.

I e-posten forlanger Sebastian Braha «Vær så snill å trekke dette dokumentet ut av DRA (Documents Registry Archive) …. Og vær så snill å fjerne alle spor. om det finnes noen, om at dette dokumentet har blitt overlevert, lagret - eller hva som helst i DRA».

Ian Henderson hadde vist at to sylindre funnet på stedet for det påståtte angrepet i Douma i Syria mer sannsynlig hadde blitt plassert manuelt enn å ha blitt sluppet ned fra et fly eller et helikopter.

Den endrede rapporten har blitt brukt til å rettferdiggjøre en felles nattlig bombe-offensiv mot Syria utført av De Forente Stater, Storbritannia og Frankrike den 13. og 14. april 2018.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

[1] “OPCW Douma Docs”, Wikileaks, December 27, 2019.

[2] “OPCW-rapport var forfalsket”, Oversettelse Ingunn Kvil Gamst, Voltaire Network, 30 novembre 2019.

Voltaire Network

Voltaire, internasjonal utgave

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.