Τουλάχιστον 10.000 τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, υπό τις διαταγές του Σαουδάραβα Σεΐχη Abdullah al-Muhaysini, καταλαμβάνουν σήμερα τις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου. Υποστηριζόμενοι από τον διεθνή συνασπισμό που τους παρουσιάζει ως «Σύρους επαναστάτες» ή «μετριοπαθείς αντάρτες», πολιορκούνται από το συριακό αραβικό στρατό και την Χεζμπολάχ, αλλά συνέχισαν να τροφοδοτούνται μέσω σηράγγων μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ρωσίας να ανοίξει δύο διάδρομους που επιτρέπουν στους άμαχους και μαχητές να εγκαταλείψουν την πόλη και να αποσυρθούν στο Ίντλεμπ, κανείς δεν μπόρεσε να βγει από το ανατολικό Χαλέπι όπου ασκείται η τρομοκρατία του ισλαμικού δικαστηρίου. Οι πολίτες που προσπάθησαν να ενταχθούν στις περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές.

Ενώ το επιτελείο του ετοιμαζόταν να βομβαρδίσει τους τζιχαντιστές, ο πρόεδρος Πούτιν του ζήτησε να μη κάνει τίποτα πριν από το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες· κάθε ρωσική επίθεση ήταν πιθανόν να προωθήσει την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον και έτσι να βυθίσει τον κόσμο σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύτηκε αυτή την εκεχειρία για να προσπαθήσει να σπάσει την πολιορκία του ανατολικού Χαλεπίου και έστειλε ενισχύσεις. Τοποθετημένη στο δρόμο επικοινωνίας, σε θέση τανάλιας μεταξύ των τζιχαντιστών του ανατολικού Χαλεπίου και των ενισχύσεων τους, η Χεζμπολάχ κατάφερε να κρατήσει τη θέση της.

Ο Συριακός Αραβικός στρατός κατάφερε να καταστρέψει τις σήραγγες. Οι τζιχαντιστές και οι άμαχοι όμηροι τους δεν διαθέτουν πλέον αποθέματα τροφίμων.

Οι υπουργοί Άμυνας της Συρίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να συντονίσουν την επικείμενη απελευθέρωση του ανατολικού Χαλεπίου. Λόγω των τζιχαντιστών βομβιστών αυτοκτονίας, η μάχη αναμένεται πρώτα να λάβει τη μορφή ενός ισχυρού βομβαρδισμού, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να κρατήσουν τις θέσεις τους και να συλλάβουν μαχητές, αν κάποιοι τζιχαντιστές παραδίνονται.

Η απελευθέρωση του ανατολικού Χαλεπίου αναμένεται να ακολουθηθεί από εκείνη του Ίντλεμπ.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά