Etter at De Forente Stater, Frankrike og Storbritannia har uttrykt tvil om forhandlingene om Astana i Sikkerhetsrådet den 31. desember, har flere av gruppene som skrev under den russisk-tyrkiske våpenhvilen truet med ikke å delta.

Et godt eksempel er Jaysh al-Islam som er gruppen til Allouche-familien, og som er støttet av det britiske MI6.

Mens de forbereder en eventuell tilbaketrekking, peker de på at det fremdeles kjempes ved Wadi Barada (15 kilometer fra Damaskus). Dette vil kunne ødelegge våpenhvile-avtalen.

De følgende er motstandere til Den Arabisk-Syriske hæren: Al Qaida, Jaysh al-Islam og noen andre organisasjoner som står under Den Frie Syriske hærs kommando.

Målet med disse kampene er å bekjempe jihadistene som prøver å forhindre at den hydrauliske installasjonen (som Jaysh al-Islam forgiftet den 23. desember 2016), blir reparert. Faktisk har 5 millioner mennesker som bor i hovedstaden vært fratatt rennende vann i mer enn én uke. Det har tvunget autoritetene til å slippe inn lastebiler med vanntanker i Damas-distriktet for å forsyne befolkningen. Denne kampen har vart i flere uker, og Den arabisk-syriske republikken har frigjort landsbyen Harira.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no