Μιλώντας με την ευκαιρία της Διάσκεψης για την ισλαμική πανεπιστημιακή παιδεία, στις 26 Ιουλίου 2017, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την επικείμενη δημιουργία ενός ισλαμικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

Πρότεινε να διορίσει ως πρύτανη τον ιεροκήρυκα βεντέτα των Αδελφών Μουσουλμάνων, σεΐχη Γιουσούφ αλ-Καρανταουί (Youssef al-Qaradâwî), τον οποίον η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος μόλις τοποθέτησαν στο κατάλογο των τρομοκρατικών ηγετών.

Ο Γιουσούφ αλ-Καρανταουί αποποιήθηκε της ιθαγένειας του το 1967, από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Αλγερία, θεωρήθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Charles Pasqua, ως έναν από τους κυριότερους τρομοκρατικούς ηγέτες. Του απαγορεύτηκε τότε η είσοδος στη Γαλλία και λογοκρίθηκαν όλα τα βιβλία του.

Το 2004, διορίστηκε, από τον πρίγκιπα Κάρολο, διαχειριστή του Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών της Οξφόρδης. Πάντα υποστηριζόμενος από το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε, κατά την προετοιμασία της «Αραβικής Άνοιξης», ο πνευματικός σύμβουλος της καταριανής τηλεοπτικής αλυσίδας Αλ Τζαζίρα.

Κάλεσε διαδοχικά να δολοφονηθούν οι Μουαμάρ Καντάφι και Μπασάρ αλ Άσαντ. Το 2015, ο ίδιος δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπρεπε να διαδεχθεί τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ως το επόμενο χαλίφη του Ισλάμ.

Το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένα σχέδιο που σκοπεύει να ανταγωνιστεί το Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ του Καϊρου, τη πνευματική αναφορά στο μουσουλμανικό κόσμο.

Το τελευταίο «έχασε πράγματι κάθε αξιοπρέπειας» (sic) από τότε που οι φοιτητές μπορούν «να συναντήσουν γυναίκες που θηλάζουν» (ξανά sic).

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά