Δίκτυο Βολταίρος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα λεηλατήσουν το πετρέλαιο της κατεχόμενης Συρίας

+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στους Κούρδους μισθοφόρους τους στη βόρεια Συρία να εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο και να το πουλήσουν στο Ισραήλ.

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar δημοσίευσε το γράμμα αποστολής του Ισραηλινού επιχειρηματία Μορντεχάι Καχάνα. Αρχικά, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μαριονέτας της «Ροζάβας» (Δυτικού Κουρδιστάν) αρνήθηκε τη πληροφορία. Στη συνέχεια, ο κ Kahana την επιβεβαίωσε στον ισραηλινό Τύπο (και όχι των ΗΠΑ), διευκρινίζοντας ότι δεν ενεργούσε ως Ισραηλινός, αλλά ως Αμερικανός των ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το Πεντάγωνο θα παραβίαζε τις Συμβάσεις της Γενεύης που απαγορεύουν σε οποιαδήποτε κατοχική δύναμη τη λεηλασία των πόρων της χώρας που κατέχεται (όπως έκαναν το Ντάες και η Τουρκία πριν).

Αν και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν καλύπτουν όλη τη Συρία, το 90% των πετρελαιοπηγών σε λειτουργία βρίσκονται στην περιοχή που κατέχεται από τα αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα.

Η «Ροζάβα» είναι ένα ψευδο-Κουρδιστάν που βρίσκεται σε συριακό έδαφος και έξω από το χώρο που ανατέθηκε για δημιουργία του κουρδικού κράτους από την Επιτροπή King-Crane το 1919 και που εγκρίθηκε από τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920. Κατά τη διάρκεια της δυτικής επίθεσης εναντίον της Συρίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν εθνοκάθαρση, απελαύνοντας χριστιανικούς και αραβικούς πληθυσμούς και ενθαρρύνοντας τη μετανάστευσης των Κούρδων από την Τουρκία και το Ιράκ.

Ο Μορντεχάι Καχάνα συμμετείχε στην αποδημία Σύρων Εβραίων κατά τη δυτική επίθεση του 2011. Χρηματοδότησε τα ταξίδια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν στη Συρία και αποκατάστησε συναγωγές στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Τύπο του Λιβάνου, ήταν ένας από τους υπεύθυνους του ισραηλινού προγράμματος για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα ισραηλοσυριακά σύνορα. Επρόκειτο να δημιουργήσει ένα «Ντρουζιστάν» γύρω από τον Σύρο ταγματάρχη Khaldoun Zeineddine σύμφωνα με το μοντέλο του "Κουρδιστάν" στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αλλά αυτό το σχέδιο ποτέ δεν λειτούργησε πραγματικά λόγω έλλειψης δωσίλογων συνεργατών.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
του Μάνλιο Ντινούτσι, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (1/3)
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο Ντόναλντ Τράμπ, μόνος απέναντι σε όλους
Ο Ντόναλντ Τράμπ, μόνος απέναντι σε όλους
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος