Ο Λευκός Οίκος και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν σχεδιάσει να απαγάγουν τους προέδρους της Βολιβαριανής Δημοκρατίας και της Συντακτικής Συνέλευσης Nicolás Maduro και Diosdado Cabello και στη συνέχεια να εκκαθαρίσουν τους συνταγματικούς θεσμούς της Βενεζουέλας εκτός από τους στρατούς.

Στις 26 Μαρτίου, ο γενικός εισαγγελέας William Barr εξέδωσε μια εντολή σύλληψης εναντίον των προέδρων Maduro και Cabello, με τη κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών, και υποσχέθηκε σημαντικές ανταμοιβές σε όποιον θα βοηθούσε να φέρει τους "εγκληματίες" στη "Δικαιοσύνη" (ήτοι στα δικαστήρια των ΗΠΑ) [1]. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και η DEA έπρεπε να απαγάγουν τους δύο άνδρες και να τους φυλακίσουν στις ΗΠΑ. Μερικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των άλλων ενα αντιτορπιλικό, ήταν ήδη έτοιμα να υποστηρίξουν τη SouthCom (διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Νότια Αμερική).

Στις 31 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δημοσίευσε ένα Πλαίσιο Δημοκρατικής Μετάβασης για τη Βενεζουέλα [2].

Ο στόχος ήταν η αναπαραγωγή της επιχείρησης "Just Cause", η οποία είχε επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να ανακτήσει τον έλεγχο του Παναμά το 1989.

Τελείως απροσδόκητα, το Πεντάγωνο αντιτέθηκε βίαια στην επιχείρηση, θεωρώντας ότι είναι ακατάλληλη σε αυτή την εποχή επιδημίας.

Οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου Donald Trump και των στρατηγών αξιωματικών του γίνονται πολύ ξινές. Είναι γνωστό ότι η NorthCom σκοπεύει να τον αποπέμπει και να καταλάβει την εξουσία για να διαχειριστεί την επιδημία [3]. Οι στρατιωτικοι τοποθετούνται ως ουδέτεροι σε σχέση με τη διάσπαση της χώρας μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων, ενεργώντας μόνο για την προστασία του Λαού. Μια ομάδα στο κόρφο των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών προσπαθεί να μπλοκάρει αυτό το σχέδιο απειλώντας να συλλάβει ορισμένους στρατηγούς που κατηγορούνται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[2Democratic Transition Framework for Venezuela” , Voltaire Network , 1 April 2020.

[3Πραξικοπηματίες στη σκιά του κορωνοϊού” , του Τιερί Μεϊσάν , Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά , Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος , 1er avril 2020.