Έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για τον διορισμό ενός από τους δολοφόνους του στρατηγού Qassem Soleimani στη θέση του πρωθυπουργού του Ιράκ, Μουσταφά αλ-Καντίμι.

Παρά το γεγονός ότι έχει διπλή βρετανική και ιρακινή υπηκοότητα, ο κ. αλ-Καντίμι είναι γνωστό ότι είναι κοντά στην CIA. Συμμετείχε στην εξόριστη ιρακινή κυβέρνηση που δημιούργησε η Ουάσινγκτον γύρω από τον Ahmad Chalabi για την ανατροπή τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν. Είναι επίσης κοντά στη Σαουδική Αραβία, της οποίας ο πρίγκιπας διάδοχος, MBS, ήταν η πρώτη ξένη προσωπικότητα που τον συγχαίρε για το διορισμό του. Ήταν δημοσιογράφος του Al-Monitor, και μετά διευθυντής των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών. Ήταν το ιρακινό μέρος που εμλάκηκε το 2020 στη διπλή δολοφονία του στρατηγού των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Qassem Soleimani, και του αρ. 2 τωβ Hachd al-Chaabi (φιλο-ιρανική ιρακινή πολιτοφυλακή), Abu Mahdi al-Mouhandis.

Ο στρατηγός Qassem Soleimani θεωρούταν ομόφωνα ως ο κύριος τεχνίτης στο έδαφος της περιφερειακής ήττας του Ντάες. Ο θάνατός του είχε βιωθεί ως τραγωδία, όχι μόνο από τον ιρανικό λαό, αλλά και από όλους εκείνους που είχαν υποφέρει από το Ντάες στη Μέση Ανατολή. Ο Οδηγός της Ιρανικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ο Γενικός Γραμματέας της λιβανέζικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θρήνησαν έναν αδελφό. Παραδόξως, η ιρανική κυβέρνηση του Σέιχ Χασάν Ροχάνι συμμετείχε στο θρήνο ενώ δεν τον υποστήριζε και τον έβλεπε ως σοβαρό πολιτικό αντίπαλο. Το ζήτημα της πιθανής προηγούμενης συμφωνίας του προέδρου Ροχάνι για τη δολοφονία του είχε ακόμα προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός ως Ιρακινός πρωθυπουργός του Μουσταφά αλ-Καντίμι βεβαιώνει ότι:
 1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ιρανική κυβέρνηση, συνεχώς από το 2003, επιβλέπουν από κοινού την πολιτική ζωή του Ιράκ παρά τη διαφωνία τους για άλλα θέματα.
 2. Η δολοφονία του στρατηγού Soleimani όχι μόνο δεν οδήγησε σε εκδικητικές πράξεις, αλλά αντίθετα βιώθηκε ως δικαιολογημένη έκκληση για επιστροφή στη τάξη. Ο θάνατος του κύριου Σιίτη στρατιωτικού αρχηγού και αυτόςι, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, του κύριου Σουνίτη στρατιωτικού αρχηγού, χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγδάδι, σηματοδότησαν την επανάκτηση του ελέγχου της Μέσης Ανατολής από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά