Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καυχήθηκε δημόσια για τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της χώρας του στο Ιράν. Απείλησε δημόσια να σαμποτάρει την πώληση του ιρανικού πετρελαίου και απείλησε τον ιρανικό λαό με πυρηνικό αφανισμό.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες, το οικονομικό σαμποτάζ και η πυρηνική απειλή παραβιάζουν και τα τρία τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών που δεν τηρεί τους κανόνες του και αυτό διαρκεί εδώ και τρία τέταρτα του αιώνα.

• Στις 29 Αυγούστου 2018, μιλούσε από την Ντιμόνα, τον υπόγειο εργοτάξιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Στην ομιλία του, επισήμανε το Ιράν και διαβεβαίωσε ότι «σε στρατιωτικό επίπεδο, το Ισραήλ θα επιδείξει όλη του τη δύναμη ενάντια στο Ιράν», το οποίο απείλησε ρητά με πυρηνική επίθεση και «αφανισμό».

• Στις 18 Δεκεμβρίου 2018, παραδέχτηκε την παρουσία στο Ιράν ισραηλινών πρακτόρων, οι οποίοι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές και κατασκοπευτικές δραστηριότητες, υποδεικνύοντας ότι επισκέπτονται τακτικά το Ιράν.

• Στις 6 Μαρτίου 2019, μιλώντας στη Ναυτική Βάση της Χάιφα, δήλωσε ότι το ναυτικό θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παρεμπόδιση της θαλάσσιας μεταφοράς του ιρανικού πετρελαίου και πρότεινε να τερματιστεί με όλα τα μέσα.

• Στις 25 Ιουνίου 2019, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Να θυμίσουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας σταμάτησε όλες τις κυρώσεις κατά του Ιράν και ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θεωρεί, μετά από πολλούς ελέγχους, ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι καθαρά πολιτικό.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά