Ukrainas har kommet med lovforslag nr. 7214 som forbyr «propaganda fra det russiske nynazistiske totalitære regimet; om den væpnede aggresjonen mot Ukraina fra den russiske føderasjonens terroriststat; og symboler brukt av væpnede og andre militære symboler hos den russiske føderasjonen i krigen mot Ukraina».

Loven trådte i kraft 22. mai 2022. Den har som formål å beslaglegge eiendeler til alle som blir beskyldt for å støtte Russland (noe som omfatter nesten hele befolkningen i Donbas).

Tiltaket vil også berøre de som sammenlikner Banderit-ideologien med nazisme.

Stepan Bandera var ansvarlig for mordet på 1,6 millioner ukrainere, inkludert mer enn 1 million jøder under den andre verdenskrigen.

Han ble aldri tiltalt i Nüremberg fordi han allerede hadde startet samarbeidet med CIA, etter at han hadde arbeidet for Gestapo.

Denne forbryteren mot menneskeheten ble også erklært «en nasjonal helt» av president Viktor Yuhchenko. (Det skjedde i 2010. Denne ble senere annullert. Overs.) En av betingelsene fra Russlands side om fredsforhandlinger handler om å fjerne et monument som er reist til minne om Stepan Bandera og fjerne navnet hans fra offentlige bygninger.

President Vladimir Putin har satt opp «denazifisering av Ukraina» som ett av målene for den russiske hæren.

Det er også kommet et lovforslag (nr. 7314) som vil slå ned på ukrainske borgere som er blitt innkalt til militærtjeneste men som enten har valgt å overse innkallingen eller har forlatt landet. Dette tiltaket strider mot Mennerettighets-erklæringen.

Dette lovforslaget ble utarbeidet av Donbas-advokaten og parlamentsmedlemmet Dmitro Lubinets. Han er kjent for å ha fått opphevet en anti-korrupsjonslov i landets forfatningsdomstol, etter råd fra Europa-Unionen.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no