Regeringen die hun versie van een gebeurtenis willen opleggen, oefenen geen druk uit op de media, maar op degenen die hen informeren. Journalisten in de meeste landen van de wereld hebben geen andere bronnen dan de drie grote persagentschappen, AFP, AP en Reuters. Zij hoeven dus geen druk uit te oefenen op duizenden mediakanalen, maar alleen deze drie bedrijven zover te krijgen dat zij informatie achterhouden, zodat alle westerse media en een groot deel van de rest het negeert.

Of het nu om main stream of alternatieve media gaat, de media geven, als zij geen correspondenten ter plaatse hebben, alleen commentaar op deze drie bronnen. Uiteindelijk zeggen ze inhoudelijk bijna allemaal hetzelfde en verschillen ze alleen qua vorm.

Om deze blindheid te doorbreken zullen wij elke vrijdag een bulletin over de internationale betrekkingen publiceren, gebaseerd op de verslagen van onze correspondenten over de hele wereld.

Op dit moment zijn er veel landen waar wij niet vertegenwoordigd zijn. Wij zullen dus bepaalde informatie missen. Maar dit zal niet te wijten zijn aan een verlangen om u slechtziend te maken. We zullen proberen de feiten juist weer te geven wanneer we kunnen.

We hebben in de maand augustus zaken geschreven voor ons team. Wij stellen ze in september gratis ter beschikking, zodat u kunt zien hoe wij werken. Deze nieuwsbrief zal vanaf oktober betalend zijn. U kunt nu al een abonnement nemen.

titre documents joints