Τιερί Μεϊσάν

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου παραμείνουν χαραγμένα στη συλλογική μνήμη, όπως προβλέπεται υπό τη προγραμματισμένη μορφή των μέσων ενημέρωσης: τεράστιες επιθέσεις χτύπησαν τη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον.
Αλλά ακόμη κρύβεται το διακύβευμα της εξουσίας που άλλαξε ριζικά τον κόσμο εκείνη την ημέρα.

Κατά τις δέκα το πρωί, ενώ οι επιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του Πεντάγωνο είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, ο σύμβουλος αντι-τρομοκρατίας του Λευκού Οίκου, Richard Clarke, ενεργοποιήσε το πρόγραμμα «Συνέχεια της Κυβέρνησης».
Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να αντικαταστήσει το εκτελεστικό και το νομοθετικό σώμα στην περίπτωση καταστροφής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Δεν είχε κανένα λόγο να υλοποιηθεί εκείνη την ημέρα.
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Τζορζ Μπους ο μικρός τέθηκε εκτός εξουσίας υπέρ μιας στρατιωτικής κυβέρνησης.
Καθ ’όλη την ημέρα, τα μέλη του Κογκρέσου και οι ομάδες τους αναλήφθηκαν από τη στρατιωτική εξουσία και τέθηκαν υπό κράτηση σε δύο ασφαλή καταφύγια που βρίσκονται κοντά στην Ουάσιγκτον, στο συγκρότημα Greenbrier (Δυτική Βιρτζίνια) και στο όρος Mount Weather (Βιρτζίνια).

Η εξουσία δεν παραδόθηκε από τους στρατιωτικούς στους πολιτικούς παρά στο τέλος της ημέρας, και ο Πρόεδρος Μπους μπορούσε να απευθυνθεί στους συμπολίτες του από την τηλεόραση περίπου στις 20 μ.μ..

Την ημέρα εκείνη, ο πρώην Πρόεδρος Μπους (George W. Bush) περιπλανήθηκε στη χώρα. Στις δύο στρατιωτικές βάσεις, στις οποίες πήγε, απαίτησε να διασχίσει την άσφαλτο σε ένα θωρακισμένο όχημα, φοβισμένος μήπως σκοτωθεί από έναν από τους στρατιώτες του.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσπαθούσε όλη την ημέρα να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, δεν το πέτυχε.

Περίπου στις 16 μ.μ., ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, παρενέβη στην τηλεόραση για να πει στους Αμερικανούς ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν από καιρό τη φρίκη της τρομοκρατίας και μοιράζονταν τον πόνο τους. Παρεμπιπτόντως, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις είχαν τελειώσει, γεγονός που θα ήξερε μόνο αν είχε ανακατευτεί ο ίδιος σε αυτές.

Μπορούμε να συζητήσουμε άπειρα για τις αντιφάσεις της επίσημης εκδοχής αυτών των επιθέσεων, αλλά δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση σχετικά με αυτό το γεγονός: το πρόγραμμα «συνέχειας της κυβέρνησης» ενεργοποιήθηκε άσκοπα.
Σε όλες τις χώρες, η απομάκρυνση του προέδρου και η σύλληψη των βουλευτών από το στρατό έχει ένα και μόνο όνομα: πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο καθείς μπορεί να αντιταχθεί ότι ο πρόεδρος Μπους ανάκτησε τη θέση του αργά το απόγευμα.
Αυτό ακριβώς ήταν ό, τι συνιστούσε ο νεοσυντηρητικός Αμερικανοισραηλινός Edward Luttwak στο Εγχειριδίο του πραξικοπήματος του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καλό πραξικόπημα είναι αυτό που κανείς δεν το συνειδητοποιεί, γιατί διατηρεί στην εξουσία εκείνους που την ασκούν, αλλά τους επιβάλλει μια νέα πολιτική.

Στη διάρκεια εκείνης της ημέρας, επικυρώθηκε η αρχή της μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μεταφράστηκε σύντομα σε δράση με το Patriot Act των ΗΠΑ.
Και επικυρώθηκε επίσης η αρχή των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
Επικυρώθηκε επισήμως από τον Πρόεδρο Μπους λίγες μέρες αργότερα, στο Καμπ Ντέιβιντ: οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία μέσω του Λιβάνου, στο Σουδάν και τη Σομαλία, και, τέλος, το Ιράν.

Μέχρι σήμερα, διεξήχθη μόνο το ήμισυ του προγράμματος.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα το συνεχίσει στη Συρία.

Οι περισσότεροι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκαν το προφανές, πριν από δεκατρία χρόνια, και απαγόρεψαν στον εαυτό τους να μπορούσαν έτσι να προβλέψουν τη πολιτική της Ουάσινγκτον.
Αν η αλήθεια δεν κρίνεται παρά με τον χρόνο, αυτά τα δεκατρία χρόνια μπόρεσαν και αποφάσισαν: ό τι προανήγγελλα -και που οι αντίπαλοί μου θεωρούσαν «αντι-αμερικανισμό»- έλαβε χώρα.
Και, για παράδειγμα, παρέμειναν έκπληκτοι όταν το ΝΑΤΟ υποστηρίχτηκε από την Αλ Κάιντα για να ανατρέψει τη Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρίγια.

Είμαι περήφανος που προειδοποιήσα τον κόσμο για αυτό το πραξικόπημα και για τους πολέμους που επρόκειτο να ακολουθήσουν, αλλά λυπάμαι να δω ότι η δυτική κοινή γνώμη έχει χαθεί σε μια συζήτηση για την υλική αδυναμία της επίσημης εκδοχής.
Παρατηρώ, ωστόσο, ότι ορισμένα στοιχεία για αυτήν την ημέρα ακόμα κρύβονται, όπως η φωτιά που κατέστρεψε τα γραφεία του Κτιρίου Eisenhower Building, το παράρτημα του Λευκού Οίκου, ή ακόμη και ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε μπροστά στο World Trade που καταγράφηκε από την τηλεόραση της Νέας Υόρκης.

Ο πόλεμος εξακολουθεί να καταστρέψει τον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ οι Δυτικοί, πραγματικά τυφλοί, συνεχίζουν τις συζητήσεις τους σχετικά με την κατάρρευση των πύργων.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)