Ο ηγέτης του συριακού YPG, Σαλίχ Μουσλίμ, ο οποίος ζει σήμερα στην Τουρκία, έχει προδώσει τα ιδεώδη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και συμμάχησε με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Προτίθεται να συμμετάσχει στο σχέδιο αποικιοποίησης της Βόρειας Συρίας και εκδίωξης 10 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας σε αυτή τη νέα χώρα.

Στο τέλος του τουρκικού εμφυλίου πολέμου, η Τουρκία απείλησε να εισβάλει στη Συρία με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, αν η τελευταία συνέχιζε να χορηγεί άσυλο στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ο πρόεδρος Χαφέζ αλ Άσσαντ, ζήτησε τότε από τον ηγέτη του ΡΚΚ να βρει άλλο άσυλο και αναγκάστηκε να συνάψει προφορική συμφωνία με την Τουρκία. Συμφωνήθηκε ότι ο τουρκικός στρατός μπορούσε να εισέλθει στο συριακό έδαφος, σε μια λωρίδα εδάφους 8 χιλιόμετρων πλάτους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι το PKK δεν θα μπορέσει να πυροβολήσει βλήματα όλμου από τη συριακή επικράτεια.

Από την αρχή της τρέχουσας επίθεσης κατά της Συρίας, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε και καταχράστηκε τη συμφωνία, όχι πλέον για να αποτρέψει τις επιθέσεις του ΡΚΚ, αλλά για να δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών.

Τον Οκτώβριο 2015, ενώ ξεκινούσε η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία και ο Σαλίχ Μουσλίμ άρχιζε την καταναγκαστική κουρδοποίηση της Βόρειας Συρίας, ο διάσημος Τούρκος εκτοξευτής συναγερμών Fuat Avni ανακοίνωσε στο λογαριασμού Twitter του ότι η Τουρκία ετοίμαζε τη καταστροφή ενός ρωσικού αεροπλάνου.

Τούτη έγινε στις 24 Νοεμβρίου.

Εν όψει του τρίτου πολέμου κατά της Συρίας [1], επρόκειτο να σταλεί ένα μήνυμα στη Ρωσία, έτσι ώστε να περιορίζεται να υπερασπιστεί τη Δαμασκό και τη Λαττάκεια και να αφήνει το υπόλοιπο της χώρας στα χέρια της Τουρκίας και των συμμάχων της.

Ο θάλαμος της Κεντρικής Διοίκησης Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) του ΝΑΤΟ στο Torrejon (Ισπανία).

Τεχνικά, η αεράμυνα της Τουρκίας, όπως και όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συντονίζεται από το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) στο Torrejón (Ισπανία). Ο Αρχηγός του Επιτελείου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, στρατηγός Αμπιντίν Ünal, έπρεπε επομένως να έχει ανακοινώσει προηγουμένως την απόφασή του στον διοικητή τουCAOC, στρατηγό Rubén García SERVERT. Δεν γνωρίζουμε αν έγινε αυτό [2].

Εν πάση περιπτώσεις, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ενέκρινε τη διαταγή της κατάρριψης.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο είχε παράσχει πριν σχέδια πτήσης των αεροσκαφών του στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε το ΝΑΤΟ και η Τουρκία δεν μπορούν να αγνόησαν ότι το αεροπλάνο ήταν ρωσικό, σε αντίθεση με τις τουρκικές αιτιάσεις.

Επιπλέον, ένα AWACS του NATO απογείωσε λίγο πριν από την ελληνική βάση του Ακτίου (κοντά στη Πρέβεζα) για την παρακολούθηση της ζώνης [3].

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδιζε τη Ταξιαρχία του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ -με το όνομα του τελευταίου οθωμανού σουλτάνου, διάσημου σφάχτη των Χριστιανών της Ανατολής-.

Από την αρχή του πολέμου κατά της Συρίας, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν έπαψαν μια στιγμή να προμηθεύουν όπλα στις τουρκμενιστές πολιτοφυλακές στη Βόρεια Συρία και να τους ενορχηστρώσουν. Ο τουρκικός τύπος ανέφερε τη μεταφορά τουλάχιστον 2.000 φορτηγών με όπλα και πυρομαχικά -γεγονός που παραδέχθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν [4]- το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διανεμήθηκε αμέσως από τις πολιτοφυλακές των Τουρκμάνων στην Αλ Κάιντα. Αυτές οι πολιτοφυλακές αποσυναρμολόγησαν μεταξύ των άλλων, το 2011, τα 80.000 εργοστάσια του Χαλεπίου, οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας, και έστειλαν τις εργαλειομηχανές στη Τουρκία [5].

Ως εκ τούτου, αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις δεν προορίζονταν, σε αντίθεση με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, στο να βομβαρδίσουν Τουρκμένους, αλλά να καταστρέψουν μια τρομοκρατική ομάδα ένοχη οργανωμένης λεηλασίας, κατά την έννοια των διεθνών συμβάσεων [6]. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τη φυγή 1.500 αμάχων και τιςοργιασμένες διαμαρτυρίες της Τουρκίας [7] η οποία έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας [8].

Ο Τούρκος ντζιχαντιστής -και όχι Σύρος- και μέλος των Γκρίζων Λύκων, Alparslan Çelik, διοικεί τις πολιτοφυλακές των Τουρμένων στη Συρία. Διεκδικεί εδώ την εκτέλεση του πιλότου του Sukhoi 24 με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων.

Ο κύριος ηγέτης των πολιτοφυλακών των Τουρκμένων στη Συρία είναι ο Alparslan Çelik, μέλος των Γκρίζων Λύκων, του τουρκικού νεο-φασιστικού κόμματος ιστορικά συνδεδεμένου με τις μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ [9]. Ισχυρίστηκε ότι διέταξε να καταρριφθούν οι Ρώσοι πιλότοι κατά τη διάρκεια της πτώσης τους με αλεξίπτωτο [10].

Το ρωσικό αεροσκάφος που καταστράφηκε πέρασε μόλις 17 δευτερόλεπτα στο τουρκικό εναέριο χώρο και καταρρίφτηκε ενώ βρισκόταν ήδη στο εναέριο χώρο της Συρίας. Ωστόσο, η Τουρκία, θεωρώντας ότι έχει προσαρτήσει την περιοχή των 8 χιλιομέτρων πλάτους και συνεπώς είχε το δικαίωμα να εισέλθει στη Συρία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον πρώην πρόεδρο Χάφεζ Άσαντ, μπορεί να φανταστεί ότι αυτή η παραβίαση ήταν μακρύτερη.

Η Ρωσία, από τη πλευρά της, δεν είχε λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα βομβαρδιστικά της, εκτιμώντας ότι η Τουρκία συμμετέχει επίσημα στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ειδικά όσο, ποτέ, δεν θεωρείται μια παραβίαση μερικών δευτερόλεπτων ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια», και η Τουρκία είχε ενημερωθεί και δεδομένου ότι η ίδια παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αμέσως ζήτησε η Τουρκία κάλυψη από το ΝΑΤΟ που συγκέντρωσε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο το οποίο δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει ένα ψήφισμα, αλλά αρκέστηκε να διαβάσει μια σύντομη δήλωση του γενικού γραμματέα του που καλεί ... για αποκλιμάκωση [11].

Διάφορες πηγές αναφέρουν βαθιές διαφορές εντός του Συμβουλίου [12].

Ο επίσημος σαουδικός τύπος δημοσίευσε την ηχογράφηση μιας κλήσης των Τούρκων στρατιωτικών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο ρωσικό αεροσκάφος που το προειδοποιούσε εναντίον μιας παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου [13]. Πολλοί πολιτικοί του ΑΚΡ σχολίασαν αυτή τη καταγραφή και κατήγγειλαν το ρίσκο που πήρε ο ρωσικός στρατός. Ωστόσο, ο τελευταίος απέρριψε την ηχογράφηση και απέδειξε ότι ήταν πλαστή. Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε τότε την οποιαδήποτε ανάμειξη στη μετάδοση αυτής της εγγραφής.

Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τη κατάρριψη του Sukhoi 24 ως «πισώπλατη μαχαιριά». Κατήγγειλε δημοσίως το ρόλο της Άγκυρας στη χρηματοδότηση του ΙΚ/Daesh, ειδικά λόγω της ελεύθερης διακίνησης μέσω της Τουρκίας του κλεμμένου πετρελαίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τα 4,5 εκατομμύρια Ρώσων τουριστών οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν τη Τουρκία να ακυρώσουν το ταξίδι τους και επανέθεσε τις θεωρήσεις εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους υπηκόους. Με διάταγμα, το Κρεμλίνο έχει απαγορεύσει να συναφθεί οποιαδήποτε νέα σύμβαση μεταξύ Ρώσων ατόμων ή ρωσικών οργάνων και Τούρκων ατόμων ή τουρκικών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης προσωπικού, των εισαγωγών/ εξαγωγών αγαθών ή του τουρισμού [14].

Μέχρι τώρα, η Ρωσία δεν είχε πουλήσει S-400 Triumph, παρά μόνο στην Κίνα και την Αλγερία. Αυτοί οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι είναι (με τους S-500), οι πιο αποτελεσματικοί στον κόσμο.

Για την προστασία των αεροσκαφών της, η Ρωσία έχει αναπτύξει πύραυλους έδαφος-αέρας S-400 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της στη Hmaymim (κοντά στη Λαττάκεια). Με βεληνεκές 600 χιλιόμετρων, τα συστήματα αυτά μπορούν να πλήξουν έως 160 στόχους ταυτόχρονα και να τους καταστρέψουν. Ο αμερικανικός συνασπισμός, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Τουρκίας, ανέστειλε αμέσως όλες τις πτήσεις του επάνω από τη Συρία.

Από αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ΝΑΤΟ είχε ενημερωθεί για την προετοιμασία της τουρκικής επίθεσης και την άφησε να τη κάνει. Όλα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον, η οποία φέρεται να υποστηρίξει το σχέδιο για ένα Κουρδιστάν στην Τουρκία, αλλά αντιτίθεται στην εφεύρεση ενός ψευδο-Κουρδιστάν στη Συρία, ετοιμάζεται με τη Ρωσία να αντιμετωπίσει το γαλλο-ισραηλινο-βρετανικό σχέδιο όπως κάποτε οι δυο υπερδυνάμεις είχαν αντιταχθεί στην αποικιοποιήση της διώρυγας του Σουέζ (1956).

Θυμηθείτε:
 Η καταστροφή του Sukhoi 24 από την Τουρκία δεν είναι ένα ατύχημα, αλλά μια σχεδιαζόμενη επιχείρηση από πολύ καιρό για να ωθήσει τη Ρωσία έξω από την περιοχή που θα καταληφθεί από τη Γαλλία, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ΝΑΤΟ, το οποίο παρακολούθησε λεπτομερώς τόσο την ρωσική επιχείρηση εναντίον των πολιτοφυλακών των Τουρκμένων όσο και τη τουρκική επίθεση, επέλεξε να μην παρέμβει.
 Μακριά από το να υποκύπτει στις πιέσεις, η Ρωσία βρήκε σε αυτή τη στιγμιαία σύγκρουση ταυτόχρονα ένα κίνητρο και μια ευκαιρία να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. Μεταξύ άλλων, ανέπτυξε αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400.
 Οι πρακτικές της Τουρκίας, τις οποίες αγνόησε ο διεθνής τύπος εδώ και τέσσερα χρόνια, συζητιούνται δημόσια από τούδε και στο εξής (λεηλασία των συριακών εργοστάσιων, στελέχωση των τζιχαντιστών, εγκατάσταση στρατόπεδων εκπαίδευσης στο βόρειο τμήμα της Συρίας, υποστήριξη στην Αλ Κάιντα, λαθρεμπόριο πετρελαίου για τη χρηματοδότηση του ΙΚ/Daesh).
 Η γαλλο-ισραηλινο-βρετανική επιχείρηση έχει διακοπεί. Τα αεροπλάνα του Συνασπισμού δεν πετούν πια πάνω από τη Συρία.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1Γαλλία και Ισραήλ ξεκίνησαν νέο πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα), Δίκτυο Βολταίρος, 23 novembre 2015.

[2«¿Quién tomó la decisión de derribar al SU-24, Ünal o García?», Ignacio Cembrero, El Espagnol, 25 de Noviembre de 2015.

[3«Исключение из НАТО уничтожит Турцию», Маргарита Арсо, Polit Puzzle, 27 ноября 2015.

[4«Erdoğan tacitly acknowledges claim MİT transported arms to Syria», Today’s Zaman, November 25, 2015.

[5« Mon usine était le quartier général de l’État islamique à Alep », entretien de Farès el-Chehabi avec Caroline Hayek, L’Orient-Le Jour, 28 novembre 2015.

[7«Governor: 1,500 Syrian Turkmens have fled to Turkish border», Today’s Zaman, November 22, 2015.

[9Les Armées Secrètes de l’OTAN, Daniele Ganser, éditions Demi-Lune.

[10« Pilotes », par Miroslav Lazanski, Traduction Svetlana Maksovic, Politika (Serbie), Réseau Voltaire, 28 novembre 2015.

[13«‘I knew it was going to happen’: MEA pilot recalls downing of Russian jet», Faisal J. Abbas & Ismaeel Naar, Al-Arabiya News, November 25, 2015.

[14Russian Executive Order on Sanctions against Turkey”, by Vladimir Putin, Voltaire Network, 28 November 2015.