Ο Σαουδάραβος δημοσιογράφος Τζαμάλ Χασόγκγι εξαφανίστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στη Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, του είχε στηθεί μια παγίδα με την ευκαιρία ενός ραντεβού για να του εκδοθούν νέα έγγραφα ταυτότητας για το νέο γάμο του. Περίπου 15 πράκτορες μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας φέρεται ότι ήρθαν να τον συλλάβουν, τον βασανίσαν, τον σκοτώσαν και τον αποδιαρθρώσαν. Τα απομεινάρια του φέρεται ότι επαναπατρίστηκαν στη Σαουδική Αραβία.

Από τότε, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν διευκρινίσεις από τη Σαουδική Αραβία, η οποία αρνείται τις κατηγορίες του αμερικανικού τύπου.

Ο Τζαμάλ Χασόγκγι ήταν ανιψιός του κυριότερου εμπόρου όπλων της υπόθεσης Ιράν-Κόντρας, Αντνάν Χασόγκγι (1935-2017), που θεωρούταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στις αρχές του 1980. Στη συνέχεια, ο Τζαμάλ έγινε προστατευόμενος από τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έγινε πρεσβευτής στο Λονδίνο, τον πρίγκιπα Τούρκι Μπεν Φαϊσάλ,

Στη συνέχεια, εισήλθε στην υπηρεσία του πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος βασανίστηκε επί μακρόν στο Ritz-Carlton κατά τη διάρκεια του παλατιανού πραξικοπήματος του Νοεμβρίου 2017.

Τα τελευταία χρόνια, ο Τζαμάλ Χασόγκγι υπεράσπισε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και το Ισραήλ, γι ’αυτό και προσλήφθηκε από την WashingtonPost.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν πλήρως ή εν μέρει κατασχεθεί κατά τη διάρκεια του παλατιανού πραξικοπήματος του Νοεμβρίου 2017 ετοίμαζαν μια επιχείρηση εναντίον του διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed binSalman, εν συντομία «MBS»). Ο Τζαμάλ Χασόγκγι συμμετείχε σε αυτή τηνσυνομωσία.

Η Τουρκία είχε εγκαταστήσει ένα σύστημα παρακολούθησης στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης. Παρότι δεν μπορούν να δημοσιευθούν, οι ηχογραφήσεις τις οποίες διαθέτει η Άγκυρα περιέχουν πληροφορίες, εξαγόμενες κάτω από βασανιστήρια, σχετικά με την συνομωσία ενάντια στον διάδοχο πρίγκιπα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά