Δίκτυο Βολταίρος

Οι μυστικές ρήτρες της συμφωνίας για το φυσικό αέριο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ

+

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την από κοινού κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Θα είναι η μακρύτερη και η βαθύτερη υπεράκτια δομή και θα έχει μέτρια χωρητικότητα 12 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Εκτιμώμενη σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε 5 χρόνια. Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης των εργασιών δεν έχει ανακοινωθεί.

Η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, η Συρία και η Τουρκία δεν αποτελούν επίσημα μέρος αυτής της συμφωνίας, καθώς εμπλέκονται στο κοίτασμα αερίου που ανακαλύφθηκε το 2011.

Σημείωση: Η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με αυτό το κοίτασμα, αλλά καταλαμβάνει τη Βόρεια Κύπρο την οποία την αφορά. Τον Φεβρουάριο του 2018, το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε ένα ιταλικό εξερευνητικό πλοίο να διερευνήσει το βυθό στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κύπρου. Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει κάθε οντότητα που θα αναλάμβανε τη διεξαγωγή έρευνας χωρίς την εξουσιοδότησή του στην κατεχόμενη ζώνη.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η Χαμάς και η Αίγυπτος αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνίας.

- Η εξουσιοδότηση που δόθηκε στην αρχή του μήνα από το Ισραήλ στο Κατάρ να αναλάβει τους δημόσιους υπάλληλους της Γάζας φέρεται να είναι η ανταπόδοσης της αναγνώρισης από τη Χαμάς των θαλάσσιων συνόρων της Παλαιστίνης που χαράχτηκαν μονόπλευρων από το Ισραήλ. Συνεπώς, το Ισραήλ θα εκμεταλλεύεται το παλαιστινιακό αέριο και τα δικαιώματα θα καταβάλλονται από το Κατάρ στη Χαμάς.

- Το Ισραήλ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς αυτή. Αυτή η παράλληλη συμφωνία ολοκληρώθηκε μέσω της εταιρείας East Gas, της οποίας οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες είναι ο κύριος μέτοχος. Και εδώ, το αιγυπτιακό υπεράκτιο αέριο θα εξορύσσεται από το Ισραήλ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί εκ νέου στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγή

Αυτές οι λύσεις-παρακλάδια αποσκοπούν στην κάλυψη των αντιφάσεων μεταξύ της επίσημης ρητορικής των ηγετών και της πραγματικότητας των πρακτικών τους.

Όλες αυτές οι συμφωνίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κατάρ

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
του Μάνλιο Ντινούτσι, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (1/3)
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος