Ενώ τα ίχνη στο ραντάρ που καταγράφηκαν από την Flight24 μαρτυρούν ότι δύο στρατιωτικοί αερομεταφορείς του Αζερμπαϊτζάν ήρθαν να συλλέγουν εμπορεύματα στο Ισραήλ λίγο πριν και αμέσως μετά την επίθεση στο Αρτσάχ, το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο θεώρησε ότι αυτό δεν αποδεικνύει ότι ισραηλινά όπλα χρησιμοποιούνται σήμερα εναντίον των Αρμενίων [1].

Ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει καταθέσει ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί ισραηλινά μην επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον Αρμενίων πολιτών, το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο θεώρησε ότι αυτό δεν αποδεικνύει ότι πωλήθηκαν με γνώση του σκοπού της χρήσης τους. Πράγματι, το 2015, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν είχε ήδη παρελάσει εμφανίζοντας τα ισραηλινά drone.

Ως εκ τούτου, ο δικαστής Yosef Elron απέρριψε την διεκδικηση που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο [2]. Επομένως, δεν θα υπάρξει ούτε ακρόαση μαρτύρων και επιχειρημάτων. Αυτός ο ανώτερος δικαστής, πρώην στρατιωτικός δικαστής, είναι γνωστός για τον εφησυχασμό του έναντι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Συστηματικοί υπερασπιστές του Ισραήλ - όπως ο Noam Chomsky [3] - προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την ισραηλινή στάση διαβεβαιώνοντας ότι το εβραϊκό κράτος δεν είχε πουλήσει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν παρά μόνο για κέρδος. Σε αυτό, άλλοι πιο ειλικρινείς διανοούμενοι απάντησαν. Έτσι, ο Ισραήλ W. Charny, πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Ολοκαύτωμα και τη Γενοκτονία στην Ιερουσαλήμ, έθεσε την ακόλουθη ερώτηση: φανταστείτε ότι οι Ναζί αποφάσισαν να εκμηδενίσουν μόνο τους Τσιγγάνους και όχι τους Εβραίους, το Κράτος του Ισραήλ, αν είχε υπάρξει τότε, θα μπορούσε να τους είχε προσφέρει τα όπλα της γενοκτονίας;

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1« L’Azerbaïdjan armé par Israël contre l’Artsakh », Réseau Voltaire, 1er octobre 2020.

[2High Court rejects ban on arms sales to Azerbaijan as lacking evidence”, Yonah Jeremy Bob, The Jerusalem Post, October 13, 2020.

[3Lire l’étude en trois parties de Jeffrey Blankfort : « Noam Chomsky et le contrôle des dégats », Traduction Marcel Charbonnier, Réseau Voltaire, 30 juillet 2006.