Rusland blijft informatie achterhouden over Amerikaans-Oekraïense militaire biologische laboratoria.

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie blijkt sinds de ontbinding van de USSR in contact te staan met Oekraïne. Het Defense Threat Reduction Agency (DTRA) was betrokken bij het helpen vernietigen van Sovjet-onderzoek in de Oekraïense laboratoria. Dit is volkomen logisch en normaal.

Tussen 2005 en 2014 nam DTRA de controle over van de Oekraïense biologische laboratoria. De VS bouwde acht Oekraïense laboratoria.

Vanaf 2016 verrichtte Oekraïne onderzoek naar biologische wapens in de laboratoria die door DTRA zijn gebouwd en onder haar controle staan.

Volgens documenten die zijn gepubliceerd door de Amerikaanse nieuwswebsite The National Pulse trad Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP), een dochteronderneming van Rosemont Capital, een bedrijf dat is opgericht door Hunter Biden (zoon van president Biden) en Christopher Heinz (schoonzoon van John Kerry), op als verbindingspersoon tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid. RSTP organiseerde gezamenlijke bijeenkomsten van Amerikaanse generaals en Oekraïense artsen (foto: zo’n bijeenkomst in 2016).

Volgens Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, vond er in 2016 een ernstig incident plaats. Er was een uitbraak van "varkensgriep" onder het Oekraïense militaire personeel dat het biologisch laboratorium in Kharkiv bewaakte. Er werden 20 doden genoteerd, maar "het incident werd doodgezwegen". De naam "varkensgriep" is gebruikt voor verschillende ziekten, waaronder de ziekte die door het H1N1-virus wordt veroorzaakt.

Vertaling
openbaararchief.nl