Foto : M. Cemiloğlu met beige colbert naast president Erdoğan.

Het tweede wereld-congres van de Tataren, verenigd in hotel Bilkent in Ankara (Turkije) op 1 augustus 2015, en onder co-presidentschap van de Oekraïense minister van Buitenlandse zaken en de Turkse vice-Premier Numan Kurtulmuş, heeft meer dan 200 verenigingen bijeengebracht.

Mustafa Abdülcemil Cemiloğlu, de historische leider van de anti-Russische Tataren en collaborateur van de CIA onder president Reagan, heeft in naam van de Oekraïense regering de stichting van een Internationale Islamitische Brigade aangekondigd om zich te verzetten tegen het « separatisme van de Russen van de Krim » (sic). De brigade zal gebaseerd worden in Herson, bij de Krimse grens, en zal vrijwilligers van Tatarstan en van Tsjetsjenië (Rusland), Oezbekistan, Azerbeidzjan en Meskhetië (Georgië) omvatten.

Na afloop van het congres werd Mustafa Abdülcemil Cemiloğlu ontvangen door president Recep Tayyip Erdoğan die hem heeft verzekerd van de Turkse steun tegen Rusland.

Sinds de aanslag van juli 2013 tegen de Saoedische prins Bandar ben Sultan, als represaille na de moord van de leiders van de Nationale Syrische Veiligheidsraad, is M. Erdoğan coördinator geworden van het internationale Islamitische terrorisme. In december 2013 had de MIT (Turkse geheime dienst) een groep Tataarse jihadisten die in Syrië vochten naar Oekraïne teruggestuurd opdat ze voor de ordedienst van de Maïdan revolutie konden zorgen [1].

Vertaling
Bart Ero

[1« Des jihadistes assurent le service d’ordre des manifestations à Kiev », Réseau Voltaire, 4 décembre 2013.