Δίκτυο Βολταίρος

Ο "νονός" Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο επόμενος Τούρκος Πρωθυπουργός

+

Το AKP αναμένεται να εκλέξει ως πρόεδρο του τον Μπινάλι Γιλντιρίμ στο συνέδριό του, στις 22 Μαΐου 2016. Όπως το είχαμε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες, θα πρέπει αμέσως να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Παρουσιάζεται από τον δυτικό Τύπο ως προσηλωμένη προσωπικότητα στον Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας άνθρωπος κλειδί στο σημερινό μαφιόζικο σύστημα.

Ο ναυπηγός Μπινάλι Γιλντιρίμ, είναι ένας ναυτιλιακός εμπειρογνώμονας, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Είχε συστηθεί στον Recep Tayyip Erdoğan, ενώ είχε εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, για την υπερ-εθνικιστική Milli Görüs. Διορίστηκε διευθυντής της IDO (τα θαλάσσια λεωφορεία της Κωνσταντινούπολης), το 1994, ίδρυσε για λογαριασμό του δημάρχου και του ιδίου, ένα τεράστιο σύστημα υπεξαίρεσης δημοσίων ταμείων.

Από τότε, η οικογένεια Yıldırım έκανε περιουσία. Ο γιος Erkan και η κόρη του Bahar Büşra ίδρυσαν την εταιρεία Derin Denizcilik Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi. Η οικογένεια ελέγχει 17 εταιρείες, 28 πλοία και σούπερ γιοτ. Ο Κούρδος βουλευτής Σεζγκίν Τανρικουλού (CHP) πρότεινε στη Μεγάλη Συνέλευση να συσταθεί μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για να καθορίσει τις συνθήκες αυτής της ξαφνικής περιουσίας, αλλά η πλειοψηφία (ΑΚΡ) απέρριψε την αίτηση αυτή.

Πριν από ένα μήνα, ο τουρκικός Τύπος δημοσίευσε φωτογραφίες του Erkan Yıldırım ενώ παίζει σε καζίνο της Σιγκαπούρης. Ο νεαρός άνδρας είχε υποστηρίξει τότε ότι είχε παγιδευτεί και δεν ξέρει να παίζει πόκερ.

JPEG - 49.4 ko

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής ανάκρισης του Δεκέμβριου 2013 - η οποία διακόπηκε από την κυβέρνηση-, το όνομα του Μπινάλι Γιλντιρίμ είχε αναφερθεί ως «νονός» της μαφιόζικής οργάνωσης που περιστρέφεται γύρω από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Σύμφωνα με τους δικαστές, ο κ Yıldırım ασκούσε διάφορους εκβιασμούς κατά των κυρίων επιχειρηματιών της χώρας.

Πριν εισέλθει στην πολιτική, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ηγέτης μιας συμμορίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Ποιος ο στόχος μετά τη Συρία;
Ποιος ο στόχος μετά τη Συρία;
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
« NATO Go Home ! »
« NATO Go Home ! »
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων;
Αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων;
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το παρασκήνιο των σχέσεων ΗΠΑ / Ιράν
Το παρασκήνιο των σχέσεων ΗΠΑ / Ιράν
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Προετοιμασία ενός νέου πολέμου ενάντια στους Λιβύους
Προετοιμασία ενός νέου πολέμου ενάντια στους Λιβύους
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος