Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να ανατρέψει καθεστώτα και ταυτόχρονα ότι θέλει να βάλει τέλος στην ισλαμική τρομοκρατία. Μετά την εκλογή του, οι αντίπαλοί του προσπαθούν να του επιβάλλουν να συνεχίσει τη πολιτική τους: στηριζόμενοι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να ανατρέψουν την Συριακή Αραβική Δημοκρατία.

Τα πάντα χρησιμοποιήθηκαν για να καταστρέψουν την ομάδα του είχε κτίσει ο υποψήφιος Τραμπ, μεταξύ των άλλων προκαλώντας την παραίτηση του σύμβουλου εθνικής ασφαλείας του, στρατηγού Μάικ Φλιν. Ο τελευταίος είχε αντισταθεί το 2012, στο σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία του Νταές και δεν σταμάτησε ποτέ να ορίσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως η μήτρα της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Χρησιμοποιήθηκαν τα πάντα για να περάσει το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ως ισλαμοφοβικό. Έτσι, επικρίθηκε επειδή εξέδωσε ένα διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα των υπηκόων έξι μουσουλμανικών Κρατών. Δημοκρατικοί δικαστές καταχράστηκαν τις θέσεις τους για να υποστηρίξουν αυτή την κατηγορία. Στην πραγματικότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την είσοδο σε άτομα των οποίων τα προξενεία τους δεν μπορούν να εξακριβώσουν την ταυτότητα, διότι εξαρτώνται από έξι διαταραγμένες χώρες ή σε πόλεμο.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τίθεται από την επιβίωση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, αλλά από την απώλεια που θα αποτελούσε για ορισμένους συμμάχους της Ουάσιγκτον το τέλος της τρομοκρατικής στρατηγικής. Είναι γνωστό, σε όλα τα διεθνή συνέδρια, όλα τα Κράτη αντιτάσσονται δημοσίως στην ισλαμική τρομοκρατία, αλλά ιδιωτικώς ορισμένα από αυτά την οργανώνουν εδώ και 66 χρόνια.

Αυτή είναι καταρχάς η περίπτωση του Ηνωμένου Βασίλειου το οποίο δημιούργησε το 1951 την Αδελφότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων πάνω στα ερείπια της ομώνυμης οργάνωσης που είχε διαλυθεί δύο χρόνια πριν και της οποίας σχεδόν όλοι οι παλιοί ηγέτες είχαν φυλακιστεί. Είναι έπειτα η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, μετά από αίτημα του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, δημιούργησε τη Παγκόσμια Ισλαμική Λέγκα (World Islamic League) για να υποστηρίζει τόσο τους Αδελφούς όσο και το Τάγμα των Νακσμπαντι (Naqshbandi). Είναι αυτή η Λέγκα της οποίας ο προϋπολογισμός υπερβαίνει εκείνο του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παρέχει τα χρήματα και όπλα σε όλο το τζιχαντιστικό σύστημα σε όλο το κόσμο. Είναι επίσης η περίπτωση της Τουρκίας, η οποία εξασφαλίζει σήμερα την διεύθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αυτού του συστήματος.

Αφιερώνοντας την ομιλία του στο Ριάντ στην άρση των ασαφειών σχετικά με τη σχέση του με το Ισλάμ και στην επιβεβαίωση της βούλησης του να τερματίσει το εργαλείο των αγγλοσαξονικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλλε τη θέλησή του στην πενηνταριά των Κρατών που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο υπουργός Άμυνας του, James Mattis, είχε εξηγήσει δύο ημέρες νωρίτερα τη στρατιωτική στρατηγική του: να περικυκλωθούν οι τζιχαντιστικές ομάδες και μετά, να τις εξοντώσουν χωρίς να τις αφήνουν να διαφύγουν…

Δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής ποια θα είναι η αντίδραση του Λονδίνου. Όσο για το Ριάντ, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσεξε επιμελώς να ασπρίσει τους Σαούντ από τα εγκλήματα τους του παρελθόντος. Η Σαουδική Αραβία δεν αμφισβητήθηκε, αλλά στιγματίστηκε το Ιράν ως αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι προφανώς παράλογο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι Νασκμπαντι είναι σουνίτες, ενώ η Τεχεράνη είναι σιίτική.

Εν πάση περιπτώσει, για την αντι-ιρανική κατηγορία της ομιλίας του, η Τεχεράνη ξέρει για τι πρόκειται. Για 16 χρόνια, η Ουάσιγκτον -η οποία δεν έπαψε ποτέ να την φτύνει στο πρόσωπό της- καταστρέφει ένα προς ένα όλους τους εχθρούς της: τους Ταλιμπάν, τον Σαντάμ Χουσεΐν και σύντομα το Νταές.

Αυτό που διακυβεύεται σήμερα, και που ανακοίνωσαμε πριν από οκτώ μήνες, είναι το τέλος των Αραβικών Ανοίξεων και η επιστροφή στη περιφερειακή ειρήνη.


 “Donald Trump’s Speech to the Arab Islamic American Summit”, by Donald Trump, Voltaire Network, 21 May 2017.
 “Trump’s Speech at Riyadh focuses on eradicating terrorism, not Islam”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 22 May 2017.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)