Δεχόμενος τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα, "ΜΜΣ", ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακεφαλαιώσει τις ακριβές παραγγελίες του Ριάντ στη χώρα του και ολοκλήρωνε με χαμόγελο: « Είναι μέσα στις δυνατότητες σας, έτσι δεν είναι; ».

Η υπόθεση Κασόγκι είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα της γεωμετρικά μεταβλητής ηθικής των Δυτικών.

Η Σαουδική Αραβία των Σάουντ

Εδώ και εβδομήντα χρόνια αγνοήσαμε ένα καταφανές γεγονός: η Σαουδική Αραβία δεν είναι κράτος σαν τα άλλα. Είναι ιδιωτική ιδιοκτησία του βασιλιά της και όλοι όσοι κατοικούν εκεί είναι οι δουλοπάροικοι του. Αυτός είναι ο λόγος που χαρακτηρίζεται ως κατοικία των ιδιοκτητών της, των Σάουντ, δηλαδή της «Σαουδικής» Αραβίας.

Τον 18ο αιώνα, μια φυλή Βεδουίνων, οι Σάουντ, εντάχθηκε στην αίρεση των Ουαχαμπιτών και εξεγέρθηκε ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα βασίλειο στο Χετντζάζ (Hedjaz), την περιοχή της αραβικής χερσονήσου, που περιέχει τις ιερές πόλεις του Ισλάμ που είναι η Μεδίνα και η Μέκκα. Σύντομα καταστέλλονται από τους Οθωμανούς.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένας επιζών της φυλής των Σάουντ σηκώνει μια νέα εξέγερση. Ωστόσο, η οικογένειά αλληλοσπαράζεται και χάνει πάλι.
Εντέλει, στον εικοστό αιώνα, οι Βρετανοί στηρίζονται στους Σάουντ για να ανατρέψουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να εκμεταλλευτούν τους πόρους υδρογονανθράκων της αραβικής χερσονήσου. Με τη βοήθεια του Λόρενς της Αραβίας, ιδρύουν το σημερινό βασίλειο, το τρίτο της φυλής.

Η ιδέα του Foreign Office ήταν ότι οι Σάουντ και οι Ουαχαμπίτες μισούνταν από τους δουλοπάροικους τους και είναι ανίκανοι να συνεννοούνται με τους γείτονές τους. Δεδομένης της δυσαναλογίας στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ των σπαθιών των Σάουντ και των σύγχρονων βρετανικών όπλων, αυτή η οικογένεια δεν θα μπορούσε ποτέ να στραφεί εναντίον των δυτικών αφεντών της. Ωστόσο, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύτηκαν την αποδυνάμωση των Βρετανών για να τους αντικαταστήσουν. Ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ σύναψε με τον ιδρυτή του βασιλείου το Σύμφωνο του Κουίνσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονταν να προστατεύσουν την οικογένεια των Σάουντ με αντάλλαγμα τα πετρέλαια τους. Επιπλέον, οι Σάουντ δεν θα έφερναν αντίρρηση στη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη. Το έγγραφο αυτό ανανεώθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2005.

Ο ιδρυτής του ουαχαμπισμού, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελουαχάμπ, θεωρούσε ότι όλοι όσοι δεν εντάσσονταν στην αίρεση του έπρεπε να εξολοθρεύονται. Πολλοί συγγραφείς έχουν επισημάνει την εγγύτητα του ουαχαμπιτικού τρόπου ζωής και εκείνου ορισμένων ορθόδοξων εβραϊκών αιρέσεων, καθώς και τις ομοιότητες μεταξύ των επιχειρημάτων των Ουαχαμπιτών θεολόγων και ορισμένων πουριτανών χριστιανών παστόρων. Ωστόσο, για να διατηρήσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή, οι Βρετανοί αποφάσισαν να πολεμήσουν εναντίον των Αράβων εθνικιστών και να υποστηρίξουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και το Τάγμα των Νακσμπαντι (Naqshbandi). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησαν από τους Σάουντ, το 1962, να δημιουργήσουν την Ισλαμική Παγκόσμια Λίγκα και το 1969, αυτό που ονομάζουμε σήμερα την Οργάνωση της Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο ουαχαβισμός αναγνώρισε το σουνιτικό Ισλάμ που είχε καταπολεμήσει μέχρι τότε. Οι Ουχαμπίτες παρουσιάζονται από τώρα και στο εξής ως προστάτες του σουνιτισμού, αλλά επιμένουν να καταπολεμήσουν όλες τις άλλες μορφές του Ισλάμ.

Θέλοντας να αποφύγει τις αδελφοκτονίες που χαρακτήρισαν την ιστορία της οικογένειάς του τον 19ο αιώνα, ο Ιμπν Σαούντ θέσπισε ένα σύστημα διαδοχής μεταξύ των αδελφών του. Ο ιδρυτής του βασιλείου είχε 32 συζύγους που του έδωσαν 53 γιους και 36 κόρες. Ο παλαιότερος από τους επιζώντες, ο βασιλιάς Σάλμαν, είναι 82 ετών. Για να σώσει το βασίλειο, το Οικογενειακό Συμβούλιο το 2015 αποφάσισε να τερματίσει αυτόν τον αδελφικό κανόνα και να ορίσει τα παιδιά του πρίγκιπα Ναιέφ και του νέου βασιλιά Σαλμάν ως μελλοντικούς διάδοχους. Εντέλει ο Μωχάμεντ Μπίν Σαλμάν ανέτρεψε τον γιο του Ναιέφ και έγινε ο μοναδικός διάδοχος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας.

Τα ήθη των Σαούντ

Στην αρχαιότητα, η λέξη "Άραβας" αναφερόταν στους Αραμαίους που ζούσαν στη συριακή πλευρά του Ευφράτη. Με αυτή την έννοια, οι Σάουντ δεν είναι Άραβες. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Κοράνι συγκεντρώθηκε από τον Χαλίφη στη Δαμασκό, η λέξη "Άραβας" αναφέρεται σήμερα στους λαούς που μιλάνε τη γλώσσα του Κορανίου, επομένως εκείνων του Χετζάζ (Hejaz). Αυτός ο γενικός όρος κρύβει τους πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς των Βεδουίνων της ερήμου και των λαών των πόλεων σε ένα γεωγραφικό σύνολο που πηγαίνει από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι το Περσικό Κόλπο.

Περνώντας ξαφνικά από τις καμήλες στα ιδιωτικά αεροπλάνα, η οικογένεια των Σάουντ διατήρησε στον 21ο αιώνα τον αρχαϊκό πολιτισμό της ερήμου. Για παράδειγμα, το μίσος της για την Ιστορία. Καταστρέφει κάθε ιστορικό μνημείο στη χώρα της. Αυτή τη νοοτροπία είδαμε στο έργο της με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος για την καταστροφή του σπιτιού του Μωάμεθ από τους Σάουντ ή των σουμαρικών διοικητικών ταμπλέτων από το Ντάες.

Ακριβώς όπως οι Δυτικοί χρησιμοποίησαν τους Σάουντ για την απόκρουση των Οθωμανών –γεγονός το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα-, χρησιμοποίησαν τους τζιχαντιστές, με την χρηματοδότηση των Σάουντ υπό την εποπτεία των Ουαχαμπιτών για να καταστρέψουν το Ιράκ και τη Συρία.

Το ξεχάσαμε, αλλά στην αρχή της επίθεσης εναντίον της Συρίας, όταν ο δυτικός τύπος εφεύρε την «Αραβική Άνοιξη», η Σαουδική Αραβία δεν ζητούσε παρά μόνο την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Το Ριάντ αποδεχόταν τη διατήρηση των συμβούλων του, της κυβέρνησής του, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του, από τις οποίες δεν είχε κανένα παράπονο. Απλά ήθελε το κεφάλι του Άσαντ επειδή δεν είναι σουνίτης.

Όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (ή «ΜΜΣ») έγινε ο νεότερος υπουργός Άμυνας στο κόσμο, απαίτησε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του «Άδειου Τετάρτου (Empty Quarter)», αυτής της ζώνης καβάλα στη χώρα του και στην Υεμένη. Αντιμέτωπος με την άρνηση της Υεμένης, ξεκίνησε έναν πόλεμο για να δοξαστεί όπως ο παππούς του. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν κατάφερε ποτέ να μείνει στην Υεμένη, ούτε στο Αφγανιστάν. Καμιά σημασία, ο διάδοχος πρίγκιπας εκδηλώνει τη δύναμή του στερώντας τροφίμων 7 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όλα τα μέλη ανησυχούν για την ανθρωπιστική κρίση, κανείς δεν επιτρέπει στον εαυτό του να επικρίνει τον γενναίο πρίγκιπα ΜΜΣ.

Συμβουλεύοντας τον πατέρα του, τον βασιλιά Σάλμαν, ο ΜΜΣ του προτείνει να εξαλείφει τον ηγέτη της εσωτερικής αντιπολίτευσης, τον Σεΐχη Νιμρ Μπακρ αλ Νίμρ [1]. Ο άνθρωπος ήταν βέβαια ειρηνικός, αλλά ήταν άπιστος από τη σκοπιά των Ουαχαμπιτών, ήταν σιίτης. Αποκεφαλίστηκε χωρίς να προκαλέσει κατακραυγή μεταξύ των Δυτικών. Στη συνέχεια, ο ΜΜΣ κατάστρεψε τις συνοικίες Μουσαουάρα και Τσουγαικάτ (Chouweikat) στην περιοχή του Κατίφ (Qatif). Όλοι οι κάτοικοι σιίτες! Εδώ και πάλι οι Δυτικοί δεν είδαν τις πόλεις που ισοπεδώθηκαν από τεθωρακισμένα οχήματα ούτε τις σφαγές των δουλοπαροίκων.

Μη μπορώντας να δεχτεί καμία αντίφαση, ο ΜΜΣ ωθεί τον πατέρα του να διακόψει τις σχέσεις με το Κατάρ, τον Ιούνιο του 2017, το οποίο τόλμησε να πάρει το μέρος του Ιράν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Καλεί όλα τα Αραβικά Κράτη να τον ακολουθήσουν και κατορθώνει να θέσει προσωρινά το Εμιράτο σε απομόνωση.

Όταν έφτασε στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ συμβιβάζεται. Αφήνει τους Υεμενίτες να αγωνιούν με την προϋπόθεση ότι το Ριάντ θα σταματήσει να υποστηρίζει τους τζιχαντιστές.

Τότε, ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, είχε την ιδέα να ανακτήσει τα χρήματα από το πετρέλαιο για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας. Η τεράστια περιουσία των Σάουντ δεν είναι ποτέ περισσότερο από τα χρήματα που οι Δυτικοί γενικά, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, τους έχουν καταθέσει μηχανικά για τους υδρογονάνθρακες τους. Δεν είναι ο καρπός της δουλειάς τους, απλά ένα έσοδο από την ιδιοκτησία τους. Ο νεαρός διοργανώνει επομένως το πραξικόπημα της Αυλής του Νοεμβρίου 2017 [2]. 1.300 μέλη της βασιλικής οικογένειας τίθενται υπό κατ ’οίκον περιορισμό, συμπεριλαμβανομένου του μπαστάρδου της φατρίας Fadh, πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαριρί. Κάποιοι κρέμονται από τα πόδια και βασανίζονται. Όλοι πρέπει να "δωρίσουν" στον διάδοχο πρίγκιπα το ήμισυ της περιουσίας τους. Ο "ΜΜΣ" εισπράττει τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχές [3]. Θανάσιμο λάθος!

Η περιουσία των Σάουντ, που μέχρι τώρα ήταν διάσπαρτη μεταξύ όλων, είχε συγκεντρωθεί σε ένα χέρι, το οποίο δεν ήταν του βασιλιά και συνεπώς ούτε του κράτους. Αρκεί επομένως να στρίψεις αυτό το χέρι για να επανακτήσεις το θησαυρό.

Ο ΜΜΣ απειλεί επίσης το Κουβέιτ με την ίδια μοίρα με την Υεμένη, αν δεν του δωρίζει τα κοιτάσματα πετρελαίου στα σύνορα. Αλλά ο χρόνος περνάει γρήγορα.

Η επιχείρηση Κασόγκι

Αρκούσε να περιμένουμε. Στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο ΜΜΣ διέταξε να δολοφονηθεί στο σαουδικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ένας από τα πρωτοπαλίκαρα του πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, κατά παράβαση του άρθρου 55 της Σύμβασης της Βιέννης περί των προξενικών σχέσεων [4].

Ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν εγγονός του προσωπικού γιατρού του βασιλιά Αμπντουλ Αζίζ. Ήταν ανιψιός του εμπόρου όπλων Άντναν Κασόγκι, ο οποίος εξόπλισε τη σαουδική πολεμική αεροπορία, και στη συνέχεια, τροφοδότησε για λογαριασμό του Πενταγώνου το σιιτικό Ιράν κατά του σουνιτικού Ιράκ. Η Σαμίρα Κασόγκι, θεία του, είναι η μητέρα του εμπόρου όπλων Dodi Al-Fayed (που εξαλείφθηκε με τη σύντροφό του, την Βρετανίδα πριγκίπισσα Lady Diana [5]).

Ο Τζαμάλ είχε συνδεθεί με το πραξικόπημα της Αυλής που προετοίμαζε ο παλιός πρίγκιπας Al-Waleed εναντίον του ΜΜΣ. Κάποιοι ξιφομάχοι του έκοψαν τα δάχτυλά και τον αποσυναρμολόγησαν πριν να παρουσιάσουν το κεφάλι του στον αφέντη τους, τον ΜΜΣ. Η επιχείρηση είχε καταγραφεί προσεκτικά από τις τουρκικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην Ουάσινγκτον, ο Τύπος και βουλευτές κάλεσαν τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ριάντ [6].

Ένας σύμβουλος του ΜΜΣ, ο Τούρκι Αλ Ντακίλ, απαντά ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν κυρώσεις εναντίον του βασιλείου, το τελευταίο είναι έτοιμο να διαταράξει την παγκόσμια τάξη [7]. Επειδή με την παράδοση των Βεδουίνων της ερήμου, οποιαδήποτε προσβολή πρέπει να εκδικηθεί όποιο και να είναι το τίμημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασίλειο προετοιμάζει τριάντα μέτρα από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι:

• Μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα 7,5 εκατομμύρια βαρέλια / ημέρα, προκαλώντας αύξηση των τιμών σε περίπου 200 δολάρια το βαρέλι. Το βασίλειο θα απαιτήσει να πληρωθεί σε άλλα νομίσματα από το δολάριο, προκαλώντας το τέλος της ηγεμονίας του,
• Θα απομακρυνθεί από την Ουάσινγκτον και θα πλησιάζει τη Τεχεράνη,
• Θα αγοράσει όπλα από τη Ρωσία και τη Κίνα. Το βασίλειο θα προσφέρει μια στρατιωτική βάση στη Ρωσία στο Ταμπούκ, στα βόρειο-δυτικά της χώρας, δηλαδή, κοντά στη Συρία, το Ισραήλ, το Λίβανο και το Ιράκ,
• Θα υποστηρίξει από τη μια μέρα στην άλλη τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Έχοντας επίγνωση της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει το άγριο θηρίο, ο Λευκός Οίκος κρούει τη καμπάνα. Αναφερόμενοι αργά στον όμορφο λόγο τους για τα "Ανθρώπινα Δικαιώματα", οι Δυτικοί διακηρύσσουν όλοι μαζί ότι δεν υποστηρίζουν πλέον αυτόν τον μεσαιωνικό τύραννο [8]. Όλοι οι οικονομικοί ηγέτες τους, ένας προς ένα, συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Ουάσιγκτον και ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στο φόρουμ του Ριάντ. Υπενθυμίζοντας ότι ο Κασόγκι ήταν "Αμερικανός κάτοικος", ο πρόεδρος Τραμπ και ο σύμβουλός του Κούσνερ μιλάνε για τη κατάσχεση της περιουσίας του προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών για να κατευνάσουν την οργή τους.

Στο Τελ Αβίβ, επικρατεί πανικός. Ο ΜΜΣ ήταν ο καλύτερος συνεργάτης του Βενιαμίν Νετανιάχου [9]. Του είχε ζητήσει να σχηματίσουν κοινό επιτελείο στη Σομαλιλάνδη για να συντρίψουν τους Υεμενίτες. Ο ίδιος είχε επισκέφθηκε κρυφά το Ισραήλ στα τέλη του 2017. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, Daniel B. Shapiro, προειδοποίησε τους ισραηλινούς ομοθρήσκους του: με έναν τέτοιο σύμμαχο, ο Νετανιάχου θέτει τη χώρα σε κίνδυνο [10].

Το Σύμφωνο του Κουίνσι προστατεύει μόνο τον βασιλιά, όχι τους διεκδικητές του θρόνου του.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1« La mort du cheikh El-Nimr fait vaciller le régime des Saoud », par André Chamy, Réseau Voltaire, 3 janvier 2016.

[2Πραξικόπημα του Παλατιού στο Ριάντ”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 8 novembre 2017.

[3Saudis Target Up to $800 Billion in Assets”, Margherita Stancati & Summer Said, Wall Street Journal, November 8, 2017.

[4« Convention de Vienne sur les relations consulaires », Réseau Voltaire, 24 avril 1963.

[5Lady died, par Francis Gillery, Fayard éd., 2006. « Francis Gillery : "J’ai étudié le mécanisme du mensonge d’État dans l’affaire Diana" », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 23 août 2007.

[6The disappearance of Jamal Khashoggi”, by Manal al-Sharif, Washington Post (United States) , 9 October 2018. “Letter by the Senate Foreign Relations Committee on the disappearance of Jamal Khashoggi”, 10 October 2018.

[7US sanctions on Riyadh would mean Washington is stabbing itself”, Turki Al-Dakhil, Al-Arabiya, October 14, 2018.

[9« Exclusif : Les projets secrets d’Israël et de l’Arabie saoudite », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 22 juin 2015.

[10Why the Khashoggi Murder Is a Disaster for Israel”, Daniel Shapiro, Haaretz, October17, 2018.