Aplicația militară rusească ”Vostok-2018” s-a desfășurat în perioada 11-17 septembrie în Siberia și Orientul Îndepărtat. Presa a relatat doar despre participarea a 300.000 de militari, 36.000 de blindate, 1.000 de avioane, 6.000 parașutiști și 80 de nave militare și că aceasta a fost cea mai amplă de după 1981.

Principalul scop al aplicației a fost acela de a verifica nivelul de pregătire al autorităților civile și militare ale Federației Ruse, de a reacționa în situația declanșării unui război la scară globală. Această concepție în premieră, care necestită consumuri sporite de resurse financiare și umane, n-ar fi fost jucată în aplicații, dacă Rusia nu ar avea indicii că urmează să fie atacată.

Primul test al structurii politico-militare a Rusiei, în această aplicație a fost urmărirea capacității de organizare în materie de mobilizare a eșaloanelor operativ-strategice, din cadrul comandamentelor strategice rusești Centru și Est. Al doilea test a fost verificarea capacității de dislocare rapidă a eșaloanelor operativ-strategice, la mare distanță de centrele de recrutare și încartiruire.

Este clar că, prin serviciul de informații al armatei, Rusia a știut cu cîteva luni înainte că SUA va ieși din tratatul INF ( de interzicere a rachetelor balistice nucleare cu rază scurtă, medie și intermediară, cu baza la sol ). ”Scuturile antibalistice” americane din România și Polonia, de tip VLS MK-41, luate de pe crucișetoarele AEGIS din clasa Ticonderoga, pot lansa și rachete de croazieră Tomahawk, înarmate cu focoase nucleare W80.

De regulă, salvele de rachete de croazieră americane au ca țintă Moscova și preced o ofensivă aero-terestră de mare anvergură pe două direcții care converg tot spre Moscova. E vorba de direcția strategică Baltică și cea din marea Neagră, ambele aparținînd teatrului de acțiuni militare european. Ceea ce ar putea indica o agresiune probabilă a NATO, la granița de vest și de sud-vest a Rusiei.

Spre deosebire de aplicația ”Vostok-2018” a Rusiei, care a fost strict defensivă, exercțiul NATO ”Trident Juncture 2018” din Norvegia, este unul cu un ridicat nivel ofensiv, de intimidare. Corpul expediționar NATO se antrenează în acest exercițiu pentru a debarca în condițiile de climă similare țărmurilor nordice ale Rusiei. Și este compus din 50 000 participanți, 250 de avioane și 65 de nave.Din care un portavion și trei nave amfibii de debarcare ( portelicoptere ) americane.

Putem constata că pentru Rusia a apărut o nouă paradigmă care se adîncește pe zi ce trece și căreia trebuie să-i facă față. Cum vor evolua lucrurile de acum încolo ?