Supremația logicii administrative asupra celei a politicii

Numeroase guverne din țările industrializate au decis să răspundă epidemiei Covid-19 prin izolarea populației lor. Această strategie nu este rezultatul medicinei, care nu a practicat niciodată izolarea bunurilor sănătoase, ci a bunei gestionări a mijloacelor medicale menite să prevină un aflux masiv de pacienți, astfel încât să nu blocheze spitalele. Rare sunt țările industrializate, ca Suedia, care au respins această abordare administrativă a epidemiei. Ei au optat pentru o abordare medicală și, deci, nu practică izolarea generalizată.

Prima lecție a perioadei actuale este, deci, că în țările dezvoltate, logica administrativă este acum superioară experienței medicale.

Cu toate acestea, chiar și fără competență medicală, nu am nici o îndoială că milenii de experiență medicală pot fi mai eficiente împotriva unei boli decât rețetele birocratice. În plus, dacă vom continua să observăm fenomenul actual, constatăm că, în acest moment, Suedia înregistrează 10 decese pe milion de locuitori, în timp ce Italia plînge 166 pe milion. Desigur, acesta este doar începutul epidemiei, iar aceste două țări sunt foarte diferite. Cu toate acestea, Italia se va confrunta probabil cu un al doilea și apoi cu un al treilea val de contaminare, în timp ce Suedia va fi dobândit o imunitate de grup, și va fi protejată de ea.

Supremația înalților funcționari ai Sănătății asupra reprezentanților aleși ai Poporului

Acestea fiind spuse, izolarea pe scară largă a bunurilor sănătoase perturbă nu numai economia, ci și modurile de guvernare. Peste tot, noi vedem cuvântul politicienilor estompîndu-se în fața cuvîntului înalților oficiali din domeniul Sănătății, care ar trebui să fie mai eficienți decât ei. Este logic, deoarece decizia privind izolarea este pur administrativă. Noi am acceptat în mod colectiv să luptăm împreună pentru spitalele noastre și să ne prevenim de boală, nu să luptăm împotriva ei.

Din nefericire fiecare poate să constate că, contrar aparențelor, nu am devenit mai eficienți. De exemplu, Statele membre ale Uniunii Europene nu au fost în măsură să furnizeze în timp util echipamentele și medicamentele medicale necesare. Dau vina pe regulile obișnuite. De exemplu: globalizarea economică a dus la faptul că există un singur fabricant de respiratoare artificiale, și că el este chinez. Procedurile de licitație impun câteva luni înainte de a dispune de ele, iar politicile nu mai sunt prezente acolo, pentru a trece peste aceste proceduri. Numai Statele-Unite au fost capabile să rezolve imediat această problemă datorită rechizițiilor corporative.

Franța, care a cunoscut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu Philippe Pétain o dictatură administrativă cunoscută sub numele de «Statul francez», a trăit deja timp de trei decenii o confiscare a puterii politice de către funcționarii de rang înalt. Sa vorbit atunci despre ENArhia. În mod identic și fără ca ea să fie conștientă, ea a privat politicile de cunoașterea administrației care le conferea acumularea de mandate locale și naționale. Acum, funcționarii aleși sunt mult mai puțin informați decât funcționarii de rang înalt, și au toate problemele din lume pentru a-i controla.

De asemenea, funcționarii de rang înalt din domeniul Sănătății, se găsesc brusc investiți cu o autoritate care nu le revine în mod normal lor, iar bancherii și militarii aspiră la aceeași promovare în detrimentul politicienilor.

Bancherii ascunși în umbră

Fostul cancelar al Trezoreriei (ministrul Finanțelor) și apoi Prim-ministru britanic, Gordon Brown, a publicat un articol de opinie liberă în Financial Times [1]. El pleda în acest articol, pentru a folosi frica de Covid-19, pentru a realiza ceea ce eșuase în timpul crizei financiare din 2008. La acea vreme, el nu reușise să creeze un guvern financiar mondial și trebuise să se mulțumească cu o simplă consultare cu G20. Ar fi posibil astăzi, continuă el, să se creeze un guvern al Sănătății mondial. Și să se ia în considerare ce puteri ar trebui să fie asociate cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate.

Nimic permite să se gîndească că acest guvern mondial ar reuși mai bine decât guvernele naționale. Singurul lucru care este sigur, este că el ar scăpa de orice formă de control democratic.

Acest proiect nu are mai multe șanse să reușească decât cel al guvernului financiar mondial. Gordon Brown era de asemenea, un susținător sălbatic a continuării aderării Regatului Unit la Uniunea Europeană. În acest punct, din nou, el a pierdut.

Statul profund SUA ascuns în umbră

Din punct de vedere Istoric, în toate crizele, se încearcă să se folosească argumentul «urgenței», pentru a schimba Puterea, fără ca publicul să aibă timp să gândească, și de multe ori se reușește.

Pe 30 ianuarie 2020, OMS-ul a declarat «starea de urgență a sănătății publice, de amploare internațională». A doua zi, secretarul Apărării, Mark Esper, semnează în secret un Warning Order (ordin de alertă) afirmînd că NorthCom trebuia să fie pregătit pentru o eventuală punere în aplicare a noilor reguli de «continuitate a guvernului».

Acestea sunt clasificate Above-Top Secret ; adică, comunicarea lor este rezervată persoanelor cu cel mai înalt nivel de aptitudini, și dispunînd în plus de un acces nominativ special. (Special Access Program).

Reamintim că principiul «continuității guvernării» a fost falsificat la începutul Războiului Rece. Scopul era de a proteja Statele-Unite în cazul unui război nuclear împotriva Uniunii Sovietice, și de deces sau împiedicare al președintelui, al vicepreședintelui și al președintelui Camerei reprezentanților. Conform unei directive scrise a președintelui Dwight Eisenhower, un guvern militar de înlocuire, trebuia imediat să asigure continuitatea comandării, în timpul războiului până la restabilirea procedurilor democratice [2].

Acest guvern de înlocuire nu a fost niciodată necesar, cu excepția lui 11-Septembrie 2001, de către coordonatorul național pentru combaterea terorismului, Richard Clarke [3]. Cu toate acestea, dacă țara trecea printr-un atac teribil, nici președintele, nici vice-președintele, nici președintele Camerei reprezentanților erau morți sau împiedicați, ceea ce ma condus la concluzia că era vorba de o lovitură de Stat. În orice caz, președintele George Bush Jr. și-a recăpătat prerogativele în aceeași zi, seara, și nicio explicație a fost dată, vreodată, cu privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul zecilor de ore a suspendării autorității lui [4].

Potrivit celui mai bun expert al Pentagonului, William Arkin, în Newsweek [5], ar exista acum șapte planuri distincte:
 Rescue & Evacuation of the Occupants of the Executive Mansion (RESEM) vizînd să se protejeze președintele, vicepreședintele și familiile lor.
 Joint Emergency Evacuation Plan (JEEP) vizînd să se protejeze secretarul Apărării și principalii lideri militari.
 Atlas Plan, vizînd să se protejeze membrii Congresului și ai Curtii supreme.
 Octagon, despre care nu se știe nimic.
 Freejack, de asemenea necunoscut.
 Zodiac, încă necunoscut.
 Granite Shadow, prevăzînd desfășurarea de unități speciale la Washington și stipulînd condițiile de utilizare a forței, și de trecere a locurilor sub autoritatea armatei [6].

Rețineți că RESEM vizează să protejeze președintele și vicepreședintele, dar nu poate fi aplicat, decît numai după ce sunt morți sau împiedicați.

În orice caz, punerea în aplicare a acestor șapte planuri ar reveni Comandamentului militar al Statelor-Unite pentru America de Nord (NorthCom) sub responsabilitatea unui ilustru necunoscut, generalul Terrence J. O’Shaughnessy.

Trebuie amintit că, în conformitate cu legislația SUA, acest om trebuie să devină dictatorul Statelor-Unite, numai în caz de deces sau de împiedicare, a celor trei principali aleși ai Statului federal, dar că, în practică, se întâmplă că predecesorul său, generalul Ralph Eberhart, îl exercită, fără ca această condiție să fie îndeplinită. Acest ultimul conduce în prezent, la 73 de ani, principalele societăți de avionică militară ale SUA.

Generalul O’Shaughnessy a afirmat pe 13 februarie în fața Comisiei senatoriale a Forțelor armate, că NorthCom se pregătea pentru cel mai rău. Pentru a face acest lucru, el este zilnic în legătură cu celelalte zece comandamente centrale ale Statelor-Unite pentru lume [7].

NorthCom are autoritate nu numai asupra Statelor-Unite, dar, de asemenea, peste Canada, Mexic și Bahamas. În virtutea acordurilor internaționale, acesta poate, din própria sa inițiativă, să trimită trupe SUA în aceste trei țări.

În 2016, președintele Barack Obama a semnat foarte secreta Directivă politică prezidențială nr. 40 (Presidential Policy Directive 40) privind «Politica de continuitate națională» (National Continuity Policy). Administratorul Agenției însărcinate cu situatiile de urgență (FEMA), Craig Fugate, a semnat cu doua zile înainte de intrarea în functie a presedintelui Donald Trump, Directiva de continuitate federală numărul 1 (Federal Continuity Directive 1) care specifică anumite modalități pentru scaloanele inferioare.

Ei s-au gândit la toate, și sunt pregătiți pentru ce e mai rău. Epidemia le oferă motivul pentru a trece la acte. Brusc, întrebările adresate de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Zhao Lijian, cu privire la o posibilă răspândire deliberată a virusului de către forțele armate SUA, au tot sensul.

Traducere
Light Journalist

[1End the dog-eat-dog mentality to tackle the crisis”, Gordon Brown, Financial Times (UK), Voltaire Network, March 26, 2020.

[2Continuity of Government: Current Federal Arrangements and the Future, Harold C. Relyea, Congresionnal Research Service, August 5, 2005.

[3Against All Enemies: Inside America’s War on Terror, Richard Clarke, Free Press (2004).

[4A Pretext for War: 9/11, Iraq, and the Abuse of America’s Intelligence Agencies, James Bamfort, Anchor Books (2005).

[6“Top Secret Pentagon Operation “Granite Shadow” revealed. Today in DC: Commandos in the Streets?”, William Arkin, Washington Post, September 25, 2005.

[7Hearing to receive testimony on United States Northern Command and United States Strategic Command in review of the Defense Authorization Request for fiscal year 2021 and the future years Defense Program, Senate Committe on Armed Service, February 13, 2020.